Kalvdans -Lyxig svensk bonnamat

Kalvdans -Lyxig svensk bonnamat
Kalvdans -Lyxig svensk bonnamat

Gustavsberg Pyroform

Barndomsminnen på tallriken. Min far var målare i femtio år och målade ofta på bondgårdar i hemtrakten. Det hände allt som oftast när jag var barn att han kom hem med en flaska råmjölk från någon av bönderna som han jobbade hos. Det var alltid en högtidsstund eftersom råmjölkspannkaka, kalvdans, var något som vi verkligen gillade hemma hos oss. Morsan började alltid med att provbaka lite i en kaffekopp för att se hur konsistensen blev och om den den behövde spädas eller inte. När provbakningen var klar gjorde hon en stor pannkaka. Ofta i den gamla Pyroformen från Gustavsberg. Kalvdans -Lyxig svensk bonnamat.

Nu är den ugnskokta pannkakan stekt

Ugnspannkakan på råmjölk, eller kalvdans som den också kallas, fick svalna och åts ljummen till kvällsmat, ofta med jordgubbssylt och med ett glas mjölk till. Nästa dag kom höjdpunkten. Då åt vi resten av kalvdansen smörstekt vilket enligt mig är det allra godaste. Den kalla och nu ganska fasta kalvdansen skars i skivor ca halvannan centimeter tjocka och stektes varsamt i smör. De fick då en gyllengul yta och doftade fantastiskt av både råmjölken och smöret. Den smörstekta kalvdansen avnjöts tillsammans med sylt av körsbär eller jordgubbar. Kombinationen med råmjölken, lätt karamelliserat smör och sötsyrlig körsbärssylt är fenomenal och borde skrivas in bland de mänskliga rättigheterna.

Kullings Kalvdans

Glädjande nog är det numera inte bara de med bondgårdskontakter som har tillgång till kalvdans. Det finns flera lokala producenter runt om i landet och i mina trakter är det Kullings Kalvdans i Eggvena som producerar läckerheten.

Desserter på kalvdans

Morsans stekta kalvdans

 • Färdig  kalvdans
 • Smör till stekning
 • Körsbärssylt
 1. Skär kalvdansen i halvannan centimeter tjocka skivor
 2. Stek dem varsamt i smör på medelvärme tills de har fått en fin färg. (Var försiktig när du vänder dem. De är ganska ömtåliga)
 3. Lägg upp dem på tallrik och servera tillsammans med körsbärssylt och ev lite av steksmöret.

Kalvdans med körsbärssylt och rostade kavringsmulor

 • Färdig kalvdans
 • Kavring
 • Körsbärssylt
 1. Mixa kavringen och rosta den med lite smör i en stekpanna
 2. Skär kalvdansen i kuber.
 3. Lägg upp 3-4 kuber på en tallrik tillsammans med en klick körsbärssylt.
 4. Strö över rostade kavringsmulor

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

2 Comments

 1. Hej du Torbjörn!
  Visst är kalvdans supergott men det är ju inte lätt att göra när det är så hopplöst att hitta någon råmjölk.

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*