I mitt barndomshem kunde vi barn ibland få dela på ett paket glass. Morsan delade ett halvliters glasspaket med förskäraren rakt genom hela förpackningen och gav oss varsin sked att äta med. Det vanligaste var att vi fick ett fjärdedels paket. Någon gång kunde kan ha turen att bara vara tre ungar och då blev det följaktligen en tredjedel. Om vi någon gång var två som fick dela på en hel paket minns jag inte. Ändbitarna var bäst eftersom de fungerade som en skål att äta ur. Mittbitarna var mer komplicerade att äta eftersom de ganska snart hade tinat så pass att glassen kanade ur pappförpackningen. Då fick man skynda på. Detta var ”vardagsglassen”. Finglassen serverades vid bordet och jag kan fortfarande se morsan med glassen upplagd på ett fat stå och flisa över mjölkchoklad. Morsans glass med jordgubbar och flisad mjölkchoklad.
Glass choklad och jordgubbar -en trio som heter duga
Jordgubbar var morsans favorit på sommaren. Hon såg till att vi fick jordgubbar nästan varje dag under säsongen. Dels odlade hon själv jordgubbar och en period hade vi en faster som odlade i större skala. Glassen var oftast vanlig vaniljglass i paket men då och då förekom det paket med blandade smaker. Chokladen var vanlig Marabou mjölkchoklad som morsan skalade pappret av, höll i handen och täljde flisor från med en skalkniv. Glass med jordgubbar och flisad mjölkchoklad kunde det alltså bli under sommaren. På vintern fick det bli glass med flisad mjölkcholklad men utan jordgubbar eftersom det på den tiden bara fanns färska jordgubbar på sommaren.
Morsans glass med jordgubbar och flisad mjölkchoklad
Ingredienser
- 0,5 liter vaniljglass -en stor kula per portion
- 4 stora jordgubbar -Skivade
- 50 gram mjölkchoklad -Flisad
Gör så här
- Lägg upp en stor kula vaniljglass i varsin dessertskål.
- Lägg på de skivade jordgubbarna och strö den flisade choklad över.
Bli först med att kommentera