Matiga mackor verkar vara en global företeelse. I alla fall om man får tro sociala medier. Det dräller av snålvattensdrivande bilder och videor från världens alla hörn visande matiga mackor av alla de slag. Jag har själv lagat och skrivit om mackor från, förutom Sverige, bla Danmark, USA och Korea. Det är kanske inte så konstigt att matiga mackor har blivit vardagsmat i många kulturer. De är ofta lätta att laga om du bara har de rätta ingredienserna och de kan i många fall ätas varma eller kalla, på tallrik eller på gående fot, på jobbet eller i skogen. Ofta kan du, med fördel, använda det som har blivit över från en tidigare måltid. Svens svensk-danska smørrebröd -et lækkert samarbejd.
Et lækkert samarbejde
Min kompis Sven lagar ofta och gärna mat och bangar inte för en matig macka när tillfälle bjuds. Igår skickade han ett sms med mackan på bilden och visst ser det gott ut. Sven blev så inspirerad av det dagsfärska svensk-danska samarbetet på fotbollsfronten att firade det med ett svenskt-danskt smörrebröd. På danskt maner serverar han en öl, dock inte dansk, och ”en lille en”, inte den heller dansk. Han ville väl visa både Tjeckien och Norge att de kan de också. När det gäller ”en lille en” så är det ju oftast en tvåa, (2 cl) men eftersom Sven normalt sett inte befattar sig med sådana ynkligheter och därför inte har utrustat hushållet med därtill avsedda glas serverades den i ett klassisk dito i format ”fyra med skvalpmån”.
Svens svensk-danska smörrebröd
Ingredienser
- rågbröd
- smör att breda brödet med
- matjessill
- kokt kall mandelpotatis
- kokt ägg
- nyriven pepparrot
- hackad rödlök
- creme fraiche
- hackad gräslök
- dill
- svartpeppar
- brynt smör
Gör så här
- Smöra brödet och bygg på mackan med ingredienserna i valfri ordning.
- Bryn smöret och ringla det över hela härligheten.
- Toppa med lite creme fraiche, dill och ett drag med svartpepparkvarnen.
Bli först med att kommentera