Albergo del Chianti -Trivsamt och personligt mitt i Toscana

Albergo del Chianti-Trivsamt och personligt mitt i Toscana
Albergo del Chianti-Trivsamt och personligt mitt i Toscana

FEM DAGAR I TOSCANA: I västra hörnet av Piazza Matteotti i Greve ligger det lilla personliga hotellet Albergo del Chianti. Hotellet som drivs av Francesco Bussotti, har varit i familjens ägo sedan 1991. Det har 22 rum, en härlig trädgård med swimmingpool och en restaurang. Här bor man alldeles utmärkt och dessutom mitt i smeten. Det vill säga mitt i Toscana och mitt i vindistriktet Chianti Classico. Jag bodde här första gången år 2000 och på den tiden jobbade även Francescos bror David, mamma Patrizia och deras numera framlidne far Marco, på hotellet. Nu för tiden är det Francesco som tillsammans med sin personal sköter hotellet och restaurangen, medan mamma håller puts på trädgården och växterna. Företaget har sedan en tid en ny delägare i Bernard Buys som även äger vingården Le Muricce strax utanför Greve. Albergo del Chianti -Trivsamt och personligt mitt i Toscana.

 

Trädgården med poolen är ett kapitel för sig. Det är helt perfekt att efter en dags strövtåg, till fots eller i bil, i det toskanska landskapet, sitta ner med något läskade vid poolside. Är det för soligt så söker man skugga vid borden under taket på altanen som skiljer hotelldelen från trädgården. Här äter man med fördel även sin frukost eller middag.

Francesco Bussotti
Francesco Bussotti

Diversus Restaurant

Förra året öppnade hotellets restaurang, Diversus. Den har fått sitt namn just för att den är lite annorlunda. Mitt i Bisteccans förlovade land är Diversus huvudsakligen en fiskrestaurang. Här serveras italienska rätter med fisk och skaldjur. På menyn hittar man läckerheter såsom Vitello tonnato, Spaghetti con vongole Veraci och Calamari alla griglia. Självklart finns det även några kötträtter för de icke fiskfrälsta. Goda viner finns det gott om på Diversus och naturligtvis kan du beställa in vinerna från Le Muricce. Om du vill kan du beställa en minivinprovning i baren och få en kort redogörelse för varje vin under tiden som du provar.

Diversus var verkligen en positiv upplevelse. Jag beställde in några rätter som Francesco rekommenderade. Bland annat en spännande Seriola cruda som är tunna skivor rå fisk serverad med vinägrett, citron och sallad. Seriola är en sorts taggmakrill som heter yellowtail på engelska. Maten håller hög klass och jag kan rekommendera en middag med fisktema på Diversus, som omväxling till traktens alla bistecca alla fiorentina och prosciutto della cinta senese.

Giacomo Matteotti

Piazza Mateotti, där Albergo del Chianti ligger, är uppkallat efter det italienska socialistpartiets ledare Giacomo Matteotti, som 1924 blev kidnappad och mördad av fascistiska rebeller. Mussolini lät året efter upplösa oppositionen och införde diktatur. Italien var en monarki fram till 1946 då republik infördes efter en folkomröstning. Varje italiensk stad eller by med självaktning har en piazza som är uppkallad efter Matteotti, och efter Garibaldi, och till republikens ära, och till minne av självständigheten. Ja du fattar…

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*