Fest på rest -ta vara på maten

Fest för två på balkongen. Resterna som dukades fram var några skivor fänkålssalami, en avokado som tillsammans med lite crème fraiche och sambal oelek blev en guacamole, en fjärdedels stenungsbakad surdegslimpa från frysen, några tachochips, tomatröra med basilika till bruschettan, en halv förpackning padrones och den enda nyöppnade -en flaska bubbel från Limoux. Alla resterna tog slut och av bubblet blev det inga rester alls…

Livsmedelspriser

Med dagens livsmedelspriser är det klokt att ta vara på resterna och minska matsvinnet. Ett grundläggande sätt är att köpa mindre förpackningar. Det är lätt att tro att maten blir billigare i stora förpackningar och det stämmer naturligtvis rent inköpsmässigt. Men om du sedan slänger en del av innehållet i den stora förpackningen är det troligt att det i sista änden blev dyrare.

Teori vs praktik

Jag har i många år fantiserat om en app som håller koll på vilka råvaror jag har i skafferi, kyl och frys och som utifrån det föreslår tänkbara maträtter. Rent tekniskt är det inga problem att fixa till en sådan app. Det finns säkert redan. Problemet är som vanligt att matar man inte in rätt så blir resultatet fel. ”Skit in -skit ut” med andra ord. Alla varor med mängd och utgångsdatum skall levereras in och inte nog med det. De skall levereras ut också när jag har använt dem. Det verkar väldigt jobbigt. Det är nog enklare att sköta det hela analogt och visuellt.

EMV -butikskedjornas lönsammaste produkter

Egna märkesvaror, EMV, är butikskedjornas sätt att skapa lönsamma affärer med både låga inköpspriser och låga försäljningspriser för att för att locka oss att köpa just deras egna varumärken. De kan heta Garant, Eldorado, Icas egna, Coop, Änglamark etc och behöver inte alls vara dåliga. Men visst är de tråkiga? Jag undviker dem av princip när det är möjligt. Det verkar emellertid som om konkurrentmärkena plagieras och plockas bort i allt större utsträckning. Jag ser en uppenbar risk att EMV i förlängningen minskar i kvalitet när det inte längre finns något konkurrerande varumärke i butiken att jämföra med.

Använd det du har och planera dina inköp.

Försök att planera dina inköp. Gör gärna veckomenyer och handla därefter. Visst måste man väl få hemfalla åt några impulsköp ibland, förutsatt att de blir använda och att du inte måste slänga häften till slut. Personligen är jag rätt så kass på att planera inköpen men jag har blivit bättre på det. Min metod är att handla alla basvaror online varje eller varannan vecka och därmed minska antalet butiksbesök som ju är orsaken till de flesta impulsköpen. Det är betydligt mindre risk att impulshandla online.

Flera reportage >>

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*