Bakad potatis med lyxig räkröra -lättlagat och gott

Bakad potatis med lyxig räkröra -lättlagat och gott
Bakad potatis med lyxig räkröra -lättlagat och gott

”Tillbaka till rötterna”, eller knölarna om man skall vara helt korrekt. Oavsett vilket, ger bakad potatis en återupplevelse av sjuttiotalets matlagning. Vi hade lämnat de konserverade femtio-, och sextiotalen bakom oss. Även om vi fortfarande kunde känna efterdyningarna av konservburkarnas storhetstid. Bakad potatis är, nu som då, lättlagat och gott.

1970-talet

Den senare halvan av 1970-talet doftar chili con carne, ost & skinksallad, räkcoctail, ugnsbakad falukorv, flygande Jacob och så bakad potatis förstås. Vi lagade mat tillsammans, hemma hos någon kompis som hade egen lägenhet. Vi drack lantvin och mellanöl, och lyssnade på en ohelig blandning av Hoola Bandola och Deep Purple. Det var tider det.

Bakad potatis med lyxig räkröra

Bakad potatis kan användas som tillbehör till t.ex. en köttbit men den står även stadigt på egna ben. En stor bakad potatis med en god krämig röra till är en ensamrätt som inte går av för hackor. Vilka matpreferenser du har spelar ingen roll. Du kan alltid anpassa en bakad potatis.

Praktiskt att förbereda

Att baka stora potatisar i ugnen tar sin tid. Därför kan det vara praktiskt att förbereda dem genom att förbaka dem eller att baka dem färdigt, slå in dem i folie och värma dem innan servering.

Bakad potatis med lyxig räkröra -lättlagat och gott
Skriv ut receptet

Bakad potatis med lyxig räkröra

Måltid: Huvudrätt, tillbehör
Kök: Svenskt
Sökord: Ärtor, Creme fraiche, majonnäs, Potatis, Räkor
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 4 stora bakpotatisar
  • 240 gram räkor i lake (en burk) (eller färska skalade)
  • 2,5 dl creme fraiche
  • 1,5 dl Majonnäs
  • 1 dl kalla kokta ärtor
  • 1 mellanstor finhackad rödlök
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • cayennepeppar

Gör så här

Bakad potatis

  • Sätt ugnen på 225 grader C.
  • Skölj potatisarna, picka dem på ”ovansidan” och lägg dem på ett galler eller en plåt med bakplåtspapper i ugnen.
  • Baka dem i ca en timma, beroende på storlek. Kolla med en provsticka att de är färdiga.
  • Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna något innan servering.

Lyxig räkröra

  • Krama ur räkorna och hacka dem grovt.
  • Blanda finhackad rödlök, creme fraiche, majonnäs och kalla kokta ärtor med räkorna.
  • Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och cayennepeppar.

Servering

  • Skär ett kryss i varje bakpotatis ock vik upp skalflikarna. Om du vill kan du grunda med en klick smör och lite salt innan du lägger på räkröran.
  • Toppa med räkröran.

Övrigt

Servera gärna med en god öl.
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*