Handla mat online -här för att stanna

Handla mat online-hr för att stanna2
Handla mat online-hr för att stanna2

Under pandemiåret 2020 har vi blivit tvingade att hitta nya eller nygamla lösningar för att få vardagen att gå ihop utan att utsätta oss för onödiga risker. Vi har blivit uppmanade att arbeta hemma i möjligaste mån. Jag undrar bara hur många det egentligen är som har den möjligheten? Jobbar du i tillverkningsindustrin, i sjukvården eller i skolan så lär det bli svårt att flytta hem jobbet. Från politiskt håll och i media får man ibland intrycket av att de flesta av oss är kontorsarbetande tjänstemän som bara kan ta laptopen under armen och gå hem för att jobba från köksbordet istället. Jag tvivlar på att det är så och tar gärna del av relevant statistik. Många har valt att i pandemirestriktionernas tid shoppa mera online för att inte behöva gå till ”fysiska butiker” och utsätta sig, eller andra, för smitta. Jag misstänker, rätta mig om jag har fel, att de flesta butiksbesök handlar om att köpa matvaror och förnödenheter till hemmet. Jag, och säkert många med mig, har lagt om vanorna och handlar en stor del av maten på nätet. Handla mat online -här för att stanna.

Handla matkassar på nätet

Matkassar har funnits att handla på nätet under några år och bör ha varit en kanal för matinköp som har ökat under corona-pandemin. Det låter bra och förnuftigt men tyvärr är det inte så bra som det låter. De flesta som säljer matkassar levererar inte över hela landet utan begränsar leveranserna till städerna. Av lönsamhetsskäl får vi förmoda. Det är alltså ingen lösning för alla. De dominerande butikskedjorna har e-handelslösningar men tyvärr inte i alla butiker och ofta är det landsbygdsbutikerna som inte hänger med.

Onlinehandel i Herrljunga

I Herrljunga tätort där jag bor finns det tre livsmedelsbutiker. Hemköp, ICA och Coop. Av dem är det endast Hemköp som erbjuder e-handel och då hämtar man själv sin order bakom butiken under ett bokat tidsspann. En serviceavgift om 49 kr tillkommer om ordervärdet understiger 700 kr. Det fungerar alldeles utmärkt och som stamkund brukar det gå bra att ringa och be dem skicka med lokala varor som finns på hyllan men inte i webshoppen. ICA-Supermarket har en lite hemmasnickrad hybridlösning med ett formulär där man själv får skriva upp de varor man vill handla i klartext och få dem levererade hem eller hämta den själv vid lastbryggan. Leveransen sker med hjälp av idrottsföreningar och är kostnadsfri. Coop har ingen e-handel.

Nöden är uppfinningarnas moder

Jag tror att många av oss som har provat att handla maten online tycker att det fungerar bra. En del av oss kommer säkerligen att fortsätta att göra det framöver. Just nu handlar vi online av pandemiskäl men hur vi gör framöver beror på hur bra och attraktiva lösningar som handlarna kommer att tillhandahålla.  Det borde inte heller vara helt uteslutet att någon ny aktör försöker sig på att endast sälja via e-handel via något eller några centrallager. Det är förmodligen helt och hållet en fråga om logistik och att hitta ekonomi i transporterna.

Fördelar med att handla mat online

Det är pandemisäkert, tidseffektivt och det blir inte så många impulsköp som när man handlar ”fysiskt”. Dessutom köper man inga chokladbitar i kassakön. Den sociala kontakten med både butikspersonal och andra butiksbesökare uteblir vilket är bra ur smittskyddssynvinkel…

Nackdelar med att handla mat online

Alla varor finns inte online. Frukt och grönt blir svårare eftersom man inte ser dem. De olika butikskedjorna tenderar att pusha för mycket för sina egna varumärken. Den sociala kontakten med både butikspersonal och andra butiksbesökare uteblir…

Handla mat online -här för att stanna

Mathandel online är absolut här för att stanna och jag ser fram emot att prova nya kreativa lösningar. Dagens enkla betalningslösningar och uthämtningsskåp borde även kunna gynna den lokala handeln och landets alla mathantverkare. Jag ser framför mig uthämtningscentraler, ”Pickup Centers” med skåp för både kolonial-, färsk-, och frysvaror. Det finns föralldel redan idag men då är de alltid kopplade till en butik. Ur både konsument-, och miljösynvinkel vore det bättre att ha ett ställe dit alla onlinebutiker kunde leverera sina varor för uthämtning. Det kanske vore något för Postnord, Bring, Schenker eller något annat logistikföretag att sätta tänderna i?

 

Länkar

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

1 Comment

  1. Det bästa som har hänt, över om jag har en man som jobbar just i den här Hemköp-butiken, men han får ta med de lokala varorna hem och göra lite småköp, typ om det fattas mjölk eller frukt nån gång.

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*