Kanin på tallriken -Ett miljösmart val

Kanin med pancetta och bonbönor
Kanin med pancetta och bonbönor

Det finns delade meningar om hur vi skall se på kaninen ur matsynvinkel. Själv håller jag nog med de som anser att vi ur miljösynpunkt borde äta mera kanin och kyckling, och mindre nöt och gris. Att det sedan är ett gott och magert kött borde ju tala för det, eller hur. Kanin dock är ett av de djur där ett tredje argument kommer in. Sällskapsdjursargumentet. Vi har ofta svårt för att äta det som vi klappar och gullar med. Ett fullt förståeligt argument som jag respekterar. Vi hade ju hästköttsskandalen för något år sedan och uppmärksamheten den fick berodde nog inte bara på bluff med råvaror, utan till viss del även för att det handlade om just hästar.

Kanin vanligt under kriget

Under andra världskriget var det däremot vanligt att ha några kaniner hemma på gräsmattan för att få tillgång till bra och billigt kött. ”Preppers”, människor som förbereder sig för att vara självförsörjande under kristider, har ofta kaninuppfödning som en självklar del i sin strategi. Det produceras 25 000 kaniner (ca 20 ton kaninkött), årligen i Sverige vilket är en bråkdel av t.ex. lamm-, nöt- och grisproduktionen. Kanin är betydlig vanligare på middagsborden nere på kontinenten än vad det är i Sverige. Italien är den största kaninproducenten i Europa med ca 73 miljoner kaniner. Kina är föga överraskande världsledande med 235 miljoner kaniner.

Kanin med pancetta och bondbönor

Kaninrätten på bilden har jag inget recept på men lagade den under överinseende av en av lärarna på Istituto di Gastronomica di Jesi i Italien för tiotalet år sedan. Den blev kanonbra och det var intressant att laga kanin. Kaninköttet är till smaken inte helt olikt kyckling men har lite grövre struktur och djupare smak. Det har en dock tendens till att kunna bli torrt vilket gör att man i recepten ofta hittar bacon eller pancetta som bidrar med fett och saftighet. Bondbönorna passar väldigt bra till kaninen och ger hela rätten en härlig rustik ton. Kaninen bryntes i het olivolja tillsammans med pancettan och fick sedan gå färdigt i ugnen tillsammans med några små tomater.

Sveriges kaninproducenter

På intresseföreningen Sveriges Kaninproducenters hemsida kan du läsa mera om kaninköttproduktion och avel samt vilka raser som lämpar sig för köttproduktion.

Recept på kanin

Länkar

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

1 Comment

  1. På 1970 talet hade vi kaninuppfödning. Tyvärr var det ingen större efterfrågan på köttet. Hoppas att det lyckas bättre idag. Köttet är så gott och användbart.

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*