Med nya tallrikar -för framtida måltider

Med nya tallrikar -för framtida måltider
Med nya tallrikar -för framtida måltider

Äntligen var de klara. Det var i mars som jag beställde några nya tallrikar av vår lokala krukmakare Birgitta Swahn. Bra hantverk får ta tid och det visste jag. Värt att vänta på med andra ord, för att travestera en känd reklamslogan. Jag visste ungefär vad jag ville ha och med Birgittas erfarenhet och hantverksskicklighet blev slutresultatet precis så bra som jag hade hoppats. Du kommer snart att få att se de nya tallrikarna i mina kommande blogginlägg. Med nya tallrikar -för framtida måltider.

Bra hantverk får ta tid

Frågorna är många när en tallrik skall tillverkas. Vilken lera skall det vara? Vilken form skall tallriken ha? Det gäller att även vara lite praktisk. Att tänka på hur de kan staplas och hur de får plats i skåpen och inte minst i diskmaskinen. Birgitta hade koll på allt det där. Först skall tallrikarna drejas och sedan följer torkningen som måste gå väldigt långsamt i början för att resultatet skall bli bra. När torkningen, efter ett par veckor, är klar skall de brännas under ett par dygn i 960 grader. Till sist är det dags för glaseringen som sker i en brännugn med över 1250 graders temperatur i ca två dygn. Jag beställde tallrikar med tre olika färger på glasyren. Bruna, gröna och grå ville jag ha. Birgitta blandar glasyren själv och vi hade för ett par veckor sedan en coronasäker träff på hennes altan för att välja bland glasyrprover som hon hade bränt.

Är jag trendkänslig?

Inte särskilt, men det är kul med mångfald. Att bry sig om hur maten presenteras. Utseende och doft är viktiga ingredienser i en maträtt och ligger till grund för hur vi tycker att den smakar. Numera har det blivit lite trendigt med handgjorda tallrikar. Det märks tydligt på att det i de stora hushållstillbehörskedjornas sortiment går att hitta fabrikstillverkade tallrikar som skall se ut som om de vore handgjorda. Jag har väl egentligen ingenting emot det men visst är det mycket mera tillfredsställande att lägga upp sin mat på tallrikar som man vet vem som gjort. Det, som det heter nuförtiden, adderar flera värden till helheten.

Hantverk i diskmaskinen

Jag gillar vackra saker. Det finns egentligen bara en sak som slår det, och det är vackra och praktiska saker. Mina nya handgjorda tallrikar är absolut sådana. De är vackra och går dessutom att köra i diskmaskinen, och i micron, och stapla i skåpen. -Det är vad jag kallar vackert och praktiskt. Hemma hos oss brukar vi säga att det som inte går att köra i diskmaskinen får inte plats i våra skåp. Det är nästan helt sant…

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*