Överskorpor eller underskorpor -vilket föredrar du?

Överskorpor eller underskorpor -vilket föredrar du?
Överskorpor eller underskorpor -vilket föredrar du?

Visar dina vanor vem du är? Är du en överskorpsätare eller en underskorpsätare? Ditt skorpval speglar din personlighet. Hemma hos oss är Lena ganska bestämd med att hon vill ha underskorpor. Vi har som väl är ännu inte kommit till den punkt där underskorporna är slut och hon blir tvungen att ta en överskorpa om hon vill ha någon alls. Puh! Det ligger en viss sanning i mitt påstående ovan, att skorpvalet speglar personligheten. Lena är en jordnära och ganska osentimental person som står med båda fötterna på jorden. En typisk underskorpa. Jag däremot har en lite friare och anpassningsbar personlighet. Överskorpa alltså. Men inte värre än att jag kan äta underskorpor också. För mig beror det mest på vad jag får tag i när jag sticker handen i påsen. Det är ju en jäkla tur att inte vi båda endast vill ha under-, eller överskorpor. Överskorpor eller underskorpor -vilket föredrar du?

Tips till marknadsavdelningen på skorpbageriet

Det bör absolut finnas en marknad för påsar med endast underskorpor respektive överskorpor. Istället för en enda påse med blandskorpor så skulle bageriet kunna få tre hyllplatser i snabbköpen med en ökad exponering och förhoppningsvis ökad försäljning som resultat. Blandskorpor, överskorpor och underskorpor sida vid sida. Då kan alla får det de vill ha och som passar deras personlighet.

Kardemummaskorpor
Kardemummaskorpor av märket Garant

Orättvist antal överskorpor och underskorpor?

Efter att ha utfört en högst ovetenskaplig och statistiskt tveksam undersökning kunde jag konstatera att en påse kardemummaskorpor av märket Garant innehöll 19 överskorpor men bara 11 underskorpor. Denna ojämna fördelning av över-, respektive underskorpor i påsen kan självklart ha med slumpen att göra. Det kan ju visa sig att nästa påse har en annan fördelning och att det finns en av tillverkaren accepterad variation i påsarnas innehåll. De godtrogne kan säkert hålla till godo med en sådan förklaring eller brist på förklaring men hur är det med di klentrogne? Om du bekänner dig till de senares skara och öppnar en påse med en skorpfördelning liknande den av mig undersökta så lär du bli djupt besviken på det orättvisa innehållet. Om du dessutom, likt hustru Lena, är en utpräglad underskorpsmänniska så djupnar svärtan i sinnet och misstroendets eld får nytt bränsle. Jag vill poängtera att jag inte har mina sympatier i någotdera läger eftersom jag som sagt är en förnöjd skorpätare som håller tillgodo med vilket som.

Det finns flera vattendelare

Underskorpor eller överskorpor, smöra brödet på översidan eller undersidan, sött eller surt godis, ljus eller mörk öl, katt eller hund, semla med varm mjölk eller utan? Kaffe med eller utan mjölk, vin eller öl till räkorna, manuell eller automatisk växellåda på bilen, senap eller ketchup på korven, Beatles eller Rolling Stones? Vattendelarna som skiljer oss åt är många. Lyckligtvis är det en hel del som liksom undertecknad inte har något emot vare sig det ena eller det andra. Förutom surt godis förstås.

På den gamla goda tiden

När jag var barn bakade min mor sina skorpor själv som de flesta andra husmödrar. Hon bakade längder av vetebröd som hon sedan delade. Först på längden och sedan i lagom breda bitar. Dessa torkades i ugnen och sedan var skorporna klara. I mitt barndomshem åt vi både över-, och underskorpor utan att reflektera närmare över det. Skorporna åt vi som de var eller med smör på. Ibland bröt vi dem i nyponsoppan. En del av skorporna blev skorpmjöl, numera kallat ströbröd, som användes bland annat till panering och i köttbullarna. Morsan hade en mandelkvarn som jag fick hjälpa henne att mala skorpor med. Den var av en gammal beprövad modell som man skruvade fast i bordskanten och sedan satte en tallrik framför där skorpmjölet, eller ströbrödet om du så vill, kom ut. Vår kvarn hade en liten egenhet. Efter många års användning hade den blivit sliten och glapp i trähandtaget vilket gjorde att jag ofta fick skinnet emellan och nöp mig på det förbaskade handtaget. Men det var inte värre än att jag gärna hjälpte morsan att mala skorpor.

Är mandelkvarnen lösningen på skorpproblemet?

Det vore naturligtvis önskvärt att antalet över-, och underskorpor i varje påse vore detsamma. Då vore problemet inget problem längre. Alternativt att överskorporna och underskorporna packas i separata påsar för att möta de olika målgruppernas önskningar. En annan lösning, som dessutom skulle driva skorpförsäljning, vore att du efter exempelvis fem inhandlade skorppåsar får möjligheten att förvärva en mandelkvarn till ett oemotståndligt pris mot uppvisande av fem, från de inköpta skorppåsarna, utklippta kuponger. För visst inser du liksom jag att det är mandelkvarnen som lösningen på problemet. När du efter någon veckas intensivt skorpätande till både förmiddagskaffet och eftermiddagskaffet har utnyttjat förmånen att köpa en mandelkvarn till starkt rabatterat pris så kan du mala ditt eget skorpmjöl, eller ja- ströbröd, av de skorpor som du finner minst attraktiva. Är du en underskorpsmänniska, som jag kanske har nämnt tidigare att min hustru Lena är, så mal du överskorporna och om du är en överskorpsmänniska så mal du underskorporna. Smart vad? Alla blir nöjda och ingen behöver någonsin köpa färdigmalet skorpmjöl, ok då ströbröd, mera.

Skorpkonspirationsteorin

Det är inte uteslutet att du har upptäckt ett eller flera kryphål, svajiga slutsatser eller smuliga konstateranden i mitt resonemang kring över-, och underskorpor. En intressant men skrämmande teori som jag helst hade velat undvika att nämna är att det ju faktiskt är möjligt att det tydliga överskottet av överskorpor i den av mig undersökta påsen är representativt och alltså lika i alla påsar. Vart tar i så fall den saknade andelen underskorpor vägen? Äts de upp på bageriets after work? Mals de redan på bageriet till skorpmjöl, numera ströbröd, och säljs separat eller blir de brända i ugnen och kasseras? Frågorna som uppstår är många, och många är vi som undrar. Det viktigaste frågan måste du dock ställa till dig själv; Överskorpor eller underskorpor -vilket föredrar du?

Överskorpor eller underskorpor?
Överskorpor eller underskorpor -vilket föredrar du?

Relevanta länkar

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

1 Trackback / Pingback

  1. Svens hembakta korvbröd -gör skillnad -

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*