1-2-3 lag -ättikslag till inläggningar

En 1-2-3 lag är perfekt till att pickla/lägga in grönsaker. Oftast picklar vi lök, gurka och morötter men naturligtvis även sill och strömming, fast då säger vi inte “pickla” utan “lägga in”. 1-2-3 lag -ättikslag till inläggningar.

Vad skillnaden mellan att pickla och att lägga in?

Pickla är en försvenskning av engelskans “pickles” som vi på svenska kallar saltinläggning. Att lägga in grönsaker i saltlag. Numera kan ordet pickla innebära både att lägga in i saltlag eller i ättikslag. Det gäller att hålla tungan rätt i mun alltså. Om du köper färdinlagda pickles så är det mest största sannolikhet grönsaker inlagda i saltlag. Om du däremot talar om picklad lök så är det oftast lök inlagd i ättikslag.

Inlagd sill eller strömming

Sill och strömming läggs ofta in i en vanlig “1-2-3 lag” men vi brukar kalla den inlagd, inte picklad. När man på engelska talar om pickled herring avses inlagd sill. Recepten varierar beroende på om man utgår från saltad sill eller färsk som man saltar själv.

Skriv ut receptet

Ättikslag eller 1-2-3 -lag

Måltid: Marinad
Kök: Svenskt
Sökord: 1-2-3 lag, Ättikslag, Picklad lök
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 1 dl ättiksprit 12%
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Gör så här

  • Blanda ingredienserna i en kastrull och koka upp.
  • Låt lagen kallna och häll den sedan över det du vill lägga in/pickla.
  • Om du lägger in lök och grönsaker häller du den avsvalnade ättikslagen över löken och låter stå minst några timmar. (Om du har bråttom med t.ex. rödlök kan du hälla den varma lagen direkt över löken och låta svalna. Den är då klar att serveras efter bara en halvtimma men tappar ofta lite i färg och konsistens)
  • Om du lägger in sill eller strömming låter du ättikslagen svalna helt innan du häller den över fisken.

Övrigt

Den här lagen kallas 1-2-3 lag för att den består av 1 del ättiksprit, 2 delar strösocker och 3 delar vatten.
Den går utmärkt att krydda med t.ex. senapskorn, svartpeppar, vitpeppar, lagerblad etc.

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*