Härförleden, ja jag tycker om att återvinna både ord och vin, provade jag årets nya vin Beaujolais Nouveau 2023. Det var som vanligt den tredje torsdagen i november. Det är ju då vinet släpps till försäljning runt om i världen. Sedan föll det sig inte bättre än att vinflaskan med halva innehållet kvar blev stående i kylskåpet tills i fredags, den andra december. Jag skulle koka en rödvinsreduktion till lammrostbiffen och var på väg till källaren för att hämta ett lämpligt rödvin när jag kom på att Beaujolais Nouveau:n stod i kylen. Jag vände i steget och bestämde mig för använda den istället. Det blev en riktigt god sås men om det berodde på vinvalet är kanske tveksamt. Hur som helst; återvunnet är både gratis och gott. rödvinsreduktion Nouveau -årets sås.
Rödvinsreduktion Nouveau
Ingredienser
- 2 schalottenlökar, skivade
- 3-4 dl Beaujolais nouveau
- 2 msk balsamvinäger
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk strösocker
- 1 dl vatten
- 1 tärning mörk oxbuljong
- majsenaredning
- lite smör till stekning
Gör så här
- Hetta upp en stekpanna och lägg i en liten klick smör.
- Fräs lök och tomatpure ett par minuter utan att det får färg.
- Häll på Beaujolais Nouveau, balsamvinäger, strösocker och vatten.
- Smula i buljongtärningen.
- Koka ihop såsen till ca 2/3. (ca 10-15 min)
- Sila av såsen i en kastrull och red sedan av den med majsena. Red gärna av i omgångar så den inte blir för tjock.
- (Om du inte skall använda såsen med en gång så kan du nu låta den stå och sedan värma på den)
Bli först med att kommentera