Sotad lax med pak choi och brynt sojasmör -japanska smaker

Sotad lax med pak choi och brynt sojasmör -japanska smaker
Sotad lax med pak choi och brynt sojasmör -japanska smaker

Lax är en av våra mest populära matfiskar. Enligt Naturskyddsföreningen kommer mer än 90% av den lax vi äter i Sverige från odlingar i norska fjordar. Laxodlingarnas inverkan på miljö och ekosystem är inte helt oproblematiskt även om det ur miljösynpunkt är bättre att äta lax än gris-, eller nötkött. Lax är en råvara som kan tillagas och avnjutas på många olika sätt. Kokt, stekt, rå, grillad, rökt, gravad, stuvad, ugnsbakad. Listan kan göras ännu längre om man vill. Idag blir det sotad lax med pak choi och brynt sojasmör -japanska smaker, enligt ett lätt modifierat recept från koket.se.

Lax förr och nu

Man hör ofta att tjänstefolk på 1700-, och 1800-talet hade som regel att inte behöva äta lax mer är fem dagar i veckan. Det finns vad jag förstår inga belägg för den regeln. Skrönan har nog mer som syfte att påvisa tillgången på lax i våra vattendrag på den tiden. Jag kan själv inte minnas att vi åt lax annat än kanske till jul i mitt barndomshem. På 1970-80 talen var det inte ovanligt med ugnskokta hela laxsidor. På 1990-talet grillade alla laxfjärilar och idag är det ofta dragspelslax som står på menyn. Med dragspelslax menas portionsbitar av laxfilé som är styckfrysta och packade en och en i en sammanhängande plastremsa.

Sotad lax med pak choi och brynt sojasmör -japanska smaker
Skriv ut receptet

Sotad lax med pak choi och brynt sojasmör

Måltid: Huvudrätt
Kök: Japanskt
Sökord: Lax, Pak choi
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé (4 st dragspelsbitar)
  • 80 gram smör att bryna
  • 4 msk japansk soja (2+2 msk)
  • 2 msk mirin (eller: 2 msk vitt vin och 1 msk socker/honung)
  • 4 st pak choi (sellerikål)
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk champagnevinäger eller sherryvinäger
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 2 msk rostade solroskärnor
  • olivolja till stekning

Gör så här

  • Rosta sesamfrön och solroskärnor.

Marinad

  • Blanda 2 msk av sojan med mirin.
  • Pensla laxfiléerna på alla sidor med marinaden och låt dra in 5-10 minuter.

Brynt sojasmör

  • Bryn smöret under vispning i en kastrull tills det börjar dofta sött och nötigt. Dra av kastrullen och låt svalna lite. Rör i pressad vitlök, 2 msk soja och vinäger. Ställ undan tills vidare.

Pak choi

  • Dela pak choi på längden och förväll dem i lättsaltat kokande vatten ca 1 minut. Lägg dem i ett durkslag och låt dem rinna av.

Sotad lax

  • Hetta upp en stekpanna med en aning olja i och stek laxen lätt sotig på hög värme på båda sidor. -Stek inte för länge.
  • Lägg upp två halvor pak choi på varje tallrik. Lägg på laxen, häll över sojasmöret samt strö över sesamfrön och rostade solroskärnor.

Övrigt

Servera gärna med ris eller bulgur.
 

Dryckestips

-En god ljus, gärna japansk, öl.

Sotad lax med pak choi och brynt sojasmör -japanska smaker

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*