Stekt vit sparris med brynt smörgräddsås och rostade hasselnötter

Stekt vit sparris med brynt smörgräddsås och rostade hasselnötter
Stekt vit sparris med brynt smörgräddsås och rostade hasselnötter

Vit sparris är så in i 😋 … gott. Primörernas primör om du frågar mig. Självklart äter jag den kokt på klassiskt manér med hollandaisesås men prova gärna att steka eller gratinera också. Sparrissäsongen är ganska kort så det gäller att passa på att njuta. Den första tyska vita sparrisen brukar nå butikerna i mitten av april och den svenska någon eller ett par veckor senare. Det här receptet hittade jag på folkofolk.se och blev sugen att prova. Stekt vit sparris med brynt smörgräddsås och rostade nötter.

Stekt vit sparris med brynt smörgräddsås och rostade hasselnötter
Skriv ut receptet

Stekt vit sparris med brynt smörgräddsås och rostade hasselnötter

Måltid: Huvudrätt
Kök: Svenskt
Sökord: Brynt smörsås, Hasselnötter, Vit Sparris
Portioner: 2
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

Stekt vit sparris

  • 500 g vit sparris
  • 1 msk smör att steka i
  • salt

Brynt smörgräddsås

  • 100 g smör
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 1 dl delade hasselnötter
  • citron -att pressa
  • klippt gräslök

Gör så här

  • Rosta de delade hasselnötterna i en torr stekpanna.
  • Skala sparrisen med en sparrisskalare eller potatisskalare. Skär bort den nedersta biten. klyv sparrisen på längden. Stek sparrisen på medelvärme i smör tills den mjuknat, ca 5 minuter. Känn efter med en vass kiv tvärs fibrerna. Salta.
  • Bryn smöret i en kastrull.
  • Koka samman grädde och crème fraîche i en annan kastrull. Häll smöret i en fin stråle i den varma grädd- och crème fraîche-blandningen under omrörning. Vispa samman och smaka av med salt och några droppar citron.
  • Fördela sparrisen på 2 tallrikar. Strö över de rostade hasselnötterna och klippt gräslök.
  • Skeda den brynta smörgräddsåsen över eller servera den i en skål bredvid.

Övrigt

Servera gärna med ett gott rostat surdegsbröd och ett oekat torrt vitt vin.
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*