Stekta gröna tomater, eller Fried Green Tomatoes som det heter ”over there” är inte bara en välkänd amerikansk film från 1991 utan först och främst en god maträtt. Den betraktas ofta som en sydstatsrätt men har enligt vissa sitt ursprung i den amerikanska mellanvästern eller i nordöst. Matskribenten Robert F. Moss författare till boken ”The Fried Green Tomato Swindle and Other Southern Culinary Adventures” skriver att det tidigaste receptet på ”Fried Green Tomatoes” han kan finna är i tidningen The Daily Inter Ocean i Chicago 1877 där det står: skär en tunn skiva uppifrån och ned och kasta dem, skär sedan resten i skivor, rulla i mjöl, strö över peppar och salt och stek brunt i smör. Sedan dess har maträtten alltså smugit söderut och blivit en sydstatsrätt. ”The Hollywood Effect” som Robert F. Moss kallar det. Stekta gröna tomater -mat med filmreferens.
Stekta gröna tomater -mat med filmreferens
Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café som den svenska titeln lyder är en amerikansk dramakomedi från 1991 med Kathy Bates i huvudrollen. Jag tror inte att jag har sett en grön tomat sedan filmen lanserades utan att det har triggat filmtiteln ”Fried Green Tomatoes” i min huvud. Ändå är jag inte säker på om jag har sett filmen eller inte men jag hittade den på YouTube så jag skall i vilket fall som helst se den ikväll.
Stekta gröna tomater med chilimajo –2 pers
Ingredienser tomaterna
- 3 ganska stora gröna tomater
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 dl polenta
- 0,5 dl ströbröd
- 1 dl riven Västerbottensost
- 2 ägg
- 0,5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- raps eller solrosolja till stekning/fritering
Ingredienser chilimajo
- 1,5 dl majonnäs (hemslagen majo)
- 0,5 dl creme fraiche
- 2 små finhackade salladslökar
- 0,5 dl hackad persilja
- 1 tsk pressad citronjuice
- 1-2 tsk sambal oelek
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
- Blanda alla ingredienserna till chilimajon, smaka av med salt och svartpeppar och låt den stå och dra medan du steker tomaterna.
- Ta fram tre djupa tallrikar till paneringen.
- Blanda vetemjöl och salt i den första, ägg och mjölk i den andra samt polenta, ströbröd och riven ost i den tredje.
- Skär bort topp och botten på tomaterna och skiva dem i knappt centimetertjocka skivor.
- Häll 1-1,5 cm olja i en stekpanna med hög kant eller i en stor kastrull.
- Hetta upp oljan till ca 160°C. -Var försiktig och ha ett kastrullock i beredskap om oljan skulle fatta eld. Släck inte med vatten!
- Vänd tomatskivorna i vetemjölblandningen, därefter i äggblandningen och till sist i polentablandningen. Se till att de är helt täckta av paneringen.
- Lägg dem försiktigt, några i taget annars sjunker temperaturen, i oljan och låt dem friteras gyllenbruna på båda sidor. ca. 3-4 minuter på varje sida.
- Lyft upp dem ur oljan och låt dem rinna av på hushållspapper på ett fat.
- Servera omedelbart gärna tillsammans med ett gott bröd och ett gott rödvin eller en god öl.
- Vintips: Les Sorts Selecció
Bli först med att kommentera