Château de Pierreux från Brouilly -en härlig Beaujolais cru

Château de Pierreux från Brouilly -en härlig Beaujolais cru
Château de Pierreux från Brouilly -en härlig Beaujolais cru

Beaujolais är enligt mig ett underskattat vindistrikt. Särskilt när det gäller de tio beaujolais-cru-appellationerna. Där produceras Beaujolais bästa viner som oftast skiljer sig avsevärt i stil och kvalitet från övriga Beaujolaisviner. Av de tio cru-appellationerna i Beaujolais så är det endast Brouilly som inte har fått sitt namn från en närliggande by utan från berget Mont Brouilly vilket i sin tur är uppkallat efter den romerske legionären Brulius. Château de Pierreux från Brouilly -en härlig Beaujolais cru.

Beaujolais – en del av Bourgogne

Av Bourgognes totala odlingsareal står Beaujolais för nästan hälften. Beaujolais ligger i Bourgognes södra delar och har en granithaltig jordmån. Det skyddade läget i lä av Monts du Beaujolais i väster ger ett soligare och varmare klimat än de nordliga delarna av Bourgogne. I Beaujolais odlas huvudsakligen druvsorterna Chardonnay för vita viner och Gamay för röda.

Att välja vin till maten har blivit en modefråga

För sådär trettio, plus, år sedan var det ganska populärt att dricka Beaujolais men tiderna förändras och det har nu blivit en modefråga att välja vin. Nuförtiden bombarderas vi av vinimportörernas nyhetsbrev med trendiga viner. Är det inte vattnigt färgade roséviner så är det fläskiga Amarone eller Ripasso tätt nöjda av allehanda Appassimento, Governo eller söta Zinfandelviner. Det senaste är orange vin. Det är en ny typ av vin som är gjort med urgamla metoder för trendiga konsumenter. Visst är det kul att prova nya viner men glöm för den skull inte bort de gamla.

Château de Pierreux från Brouilly -en härlig Beaujolais cru

  • Färg: Röd medelfyllig.
  • Doft: Röda fylliga bär med viss kryddighet, vanilj, och dofter av ”nybygge” såsom cement och färskt trä.
  • Smak: Medelfylligt, homogent, med bra syra och behagliga, inte oävna tanniner.
  • Ett härligt vin som passar till de flesta, inte för kraftigt kryddade, maträtter. Själv drack jag Château de Pierreux med välbehag till kantarellostfyllda lövbiffsrullader.
  • Årgång: 2018
  • Artnr: 2293
  • Druva: Gamay
  • Pris: 129 kr
  • Volym: 750 ml
  • Alkohol: 13,5 %
  • Sockerhalt: 2,3 gram/liter
  • Märkning: Vegan
  • Lagring: Stora franska ekfat i 6 månader varav ca 20% var nya fat.
  • Förslutning: Naturkork
  • Ursprung: Frankrike, Bourgogne, Beaujolais cru, Brouilly
  • Vinmakare: Alain Dugoujard
  • Importör: Giertz Vinimport AB
  • Producent: Château de Pierreux

Länkar

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

1 Trackback / Pingback

  1. Rosmarinkyckling i citrolivsås -lika gott som det låter -

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*