Tagliatelle med lammkorv -carbonara de luxe

Tagliatelle med lammkorv -carbonara de luxe
Tagliatelle med lammkorv -carbonara de luxe

Pasta alla carbonara är en god klassisk pastarätt som de flesta av oss har provat på. Den består ofta av spaghetti med pancetta, ägg och parmesanost men i den försvenskade varianten byts pancettan ut mot bacon. Namnet spaghetti alla carbonara sägs komma sig av att svartpepparn som mals över rätten påminner om kol som hamnat på maten, som när kolarhustrun lagade den vid milan. Tagliatelle med lammkorv -carbonara de luxe.

Salsiccia -korv på italienska

Att använda salsiccia i matlagningen har blivit omåttligt populärt. Salsiccia betyder korv på italienska och är en färsk korv som oftast är gjord på fläskkött. Den är alltså inte rökt eller kokt utan helt rå. Den steks eller grillas och äts både i bröd och i olika maträtter. Dessutom är det vanligt att klämma ur korvsmeten ur fjälstret och använda den i olika maträtter. Det sistnämnda har blivit så vanligt att salsicciafärs numera finns att köpa i dagligvaruhandeln.

Lammkorv från Backagården

Lammkorven som jag använde i det här receptet kommer från mathanverksföretaget ”Lammat på Backagården i Bitterna, en lokal mathantverkare en dryg halvmil från Herrljunga där jag bor. Lammkorven är en helt ny produkt i sortimentet och en framtida storsäljare om du frågar mig.

Tagliatelle med lammkorv
Skriv ut receptet

Tagliatelle med lammkorv -Carbonara de luxe

Måltid: Huvudrätt
Kök: Italienskt
Sökord: Lammkorv, pasta, Salciccia, Tagliatelle
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 280 gram tagliatelle torkad (eller ca 400 g butiksfärsk)
  • 300 gram färsk lammkorv utklämd färs
  • 250 gram minitomater delade
  • 2 dl pecorino-, eller parmesanost finriven
  • 3 äggulor
  • 1 dl pastavatten från pastakoket
  • olivolja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 msk rosmarin färsk hackad eller torkad, lätt mortlad.

Gör så här

  • Koka pastan enligt producentens anvisningar. Spara 1 dl av pastavattnet/4 portioner.
  • Kläm ut korvsmeten från korvskinnet och dela i småbitar samt bryn dem i olivolja.
  • Tillsätt tomater och rosmarin och stek en eller ett par minuter till. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Vänd ner i pastan
  • Vispa ihop pastavatten, parmesanost och äggulor samt blanda med pasta, lammkorv och tomater.
  • Lägg upp på tallrikar och dra ett par tag med svartpepparkvarnen över.

Övrigt

Servera gärna med ett glas gott italienskt rödvin. 

Tagliatelle med lammkorv -carbonara de luxe

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*