Prosecco är ett mousserande vin från norra Italien. Det produceras huvudsakligen i regionerna Veneto och Friuli-Venezia Giulia. Före 2009 hette både vinet och druvan Prosecco men för att undvika förväxling och för att bättre skydda namnet Prosecco så bytte man namn på druvan. Den heter numera Glera och är grön ganska neutral druva som har slovensk ursprung. För att få kallas prosecco så måste vinet vara gjort till minst 85% på druvan Glera. Den högsta klassen av Prosecco, DOCG, produceras i området kring städerna Valdobbiadene och Conegliano strax norr om Treviso. Prosecco får sina bubblor genom en andra jäsning på stora ståltankar enligt ”charmat-metoden”. Inte som Champagne alltså, som jäser andra gången på flaska. Prosecco är generellt sötare än Champagne och Cava och görs i tre typer. Brut med en restsockerhalt på 0-12 gram/liter, Extra Dry med 12-17 gram/liter och Dry med 17-32 gram/liter.
Val d’Oca Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut har en ljust gul färg och en doft av persika, lite citrus och en aning päron. Det är friskt och förhållandevis torrt med en fin mousse. Jag dricker det gärna till lättare rätter av fisk, skaldjur och fågel. Självklart passar det även utmärkt som aperitif eller till antipasti.
Vinfakta
- Val d’Oca Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut
- Årgång: 2016
- Druva: Glera
- Pris: 119kr
- Artnr: 75144
- Volym : 750 ml
- Alkohol: 11%
- Restsocker: 7 gram/liter
- Ursprung: Italien, Veneto, Valdobbiadene
Länkar
Bli först med att kommentera