Vinduellen special -bubblande röda viner

Vinduellen special -bubblande röda viner
Vinduellen special -bubblande röda viner

Bubblande, bornerande och mousserande är tre exempel på grammatikens ”presens particip” som får, i alla fall mig, att tänka på festliga och goda viner i höga smala glas. Gemensamt för de allra flesta av dessa viner är att de är vita eller roséviner. Oftast gjorda på gröna druvor men någon gång även på blå. Mousserande röda viner hör man sällan talas om. Om man inte är i Italien vill säga för där är det bubblande röda vinet Lambrusco en storsäljare från regionen Emilia-Romagna. Som utmanare hittar vi ett, kaxigt, rött mousserande vin från Australien. ”Sparkling Shiraz” från McLaren Vale. Vinduellen special -bubblande röda viner.

Gamla mot nya världen

Utan att det egentligen var meningen så blir det här en vinduell mellan gamla och nya världen. De gamla traditionerna i Italien mot det unga nytänkande Australien. Italienarna har gjort vin i flera tusen år och australiensarna sedan 1788. Självklart skapar det olika infallsvinklar. Bevara traditioner eller skapa dem?

Lambrusco

Lambrusco är ett rött vin gjort på druvan med samma namn. Den finns i många varianter och har sitt huvudsakliga ursprung i regionen Emilia-Romagna. Lambruso har en lång historia och man har hittat lämningar som visar att både romarna och etruskerna före dem odlade druvan. Emilia-Romagna ligger i den södra delen av den bördiga Po-dalen och har fostrat många gastronomiska storheter som t.ex. parmaskinka och parmesanost. Ferrari och Maserati hör inte till gastronomins värld men är likväl storheter från regionen. Lambrusco finns i många varianter från torra till söta. Vinet får sina bubblor med charmat-metoden och kan vara spumante eller frizzante.

Sparkling Shiraz

Sparkling Shiraz är ett australiensiskt vin och är precis som det låter är ett vin gjort på druvan Shiraz som i Europa heter Syrah. Vinmakaren utgår från ett färdigt shirazvin som får jäsa en andra gång med charmatmetoden eller methode traditionelle, beroende på kvalitetsnivå. Det är tillåtet att blanda i små mängder av andra druvor såsom de blå Merlot, Cabernet Sauvignon eller den gröna Viognier.

Vinduellen special -bubblande röda viner

I den norra ringhörnan hittar vi Italiens och Emilia-Romagnas ”De Pietri Lambrusco di Sorbara”. I den södra ringhörnan, från Australien och McLaren Vale, ”Patritti Blewitt Springs Estate Sparkling Shiraz”. -Må bästa bubbel vinna.

Rond 1

Färgen på de båda kombattanterna är så olika som de kan vara. Lambruscon är ljust röd, nästan som ett traditionellt rosévin och Shirazen är tät och mörk.

Rond 2

Även doften skiljer sig åt på de flesta punkter. Lambruscon har en ganska liten doft med toner av ljusa röda bär, örter och aska. Shirazen däremot har en fyllig doft av mörka bär, katrinplommon, fläskgryta och lagerblad.

Rond 3

Smakmässigt är skillnaderna fortfarande påtagliga. Shirazen anfaller med en lite eldig, lätt rökig ton av cement, mörka bigarråer och lagerblad samt sin hyggliga mousse. Lambruscon får försvara sig med lätta smaker av örter, jordgubbar, nytuggad blyertspenna, torkat gräs samt sin ganska bleka mousse.

Och vinnaren är…

Båda vinerna bör enligt mig drickas till mat. Mitt förslag är charkuterier till Lambruscon och ostar till Shirazen. Även om Lambruscon som dricks i stora mängder, mest lokalt i Emilia-Romagna, så håller jag utmanaren Sparkling Shiraz som vinnare i vinduellen. Den har en bättre struktur och är i min värld mera användbar. Men som vanligt vill jag råda dig till att inte lita för mycket på mig utan att bilda dig en egen uppfattning.

Vinduellen logo

Duellanterna

 

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*