Är bouillabaisse en gryta eller en soppa? För mig har en soppa mera vätska än en gryta och mindre, eller inga alls, bitar av ingredienserna. Nog om detta. Bouillabaisse är en lättlagad sydfransk fiskgryta som varar längre om du lagar den på mitt smarta sätt.
Lika enkelt som smart
Laga din bouillabaisse som vanligt tills dess att du skall lägga i musslor och fisk. Då delar du upp grytbasen i det du skall använda direkt och det du vill spara till senare. På så sätt slipper du att få gryta med musslor och fisk över. En fiskgryta blir sällan särskilt bra att värma på igen med sönderkokt fisk i.
Färdig grytbas i kylen eller frysen
Spara din grytbas i kylen där den står sig några dagar eller i frysen om du vill vänta längre. Ta sedan fram den, koka upp och lägg i fräscha musslor och fisk så har du en härlig ”nylagad” bouillabaisse på ett smart sätt.
Bouillabaisse -fransk fiskgryta
Ingredienser
Bouillabaisse grytbas ca 8 portioner
- 2 gula lökar (hackade)
- 4 vitlöksklyftor (finhackade)
- 1 fänkål (strimlad)
- 1 purjolök (skivad)
- 2 röd paprika (i bitar)
- 3 morötter (slantade)
- 800 gram krossade tomater
- 6 dl torrt vitt vin
- 1 liter vatten
- 3 fiskbuljongstärningar
- 1 gram saffran
- 200 gram fast potatis (i bitar)
- 2 tsk torkad timjan
- salt och nymalen svartpeppar
- olivolja
Musslor och fisk -per portion
- 125 gram förkokta blåmusslor (dela upp en frusen förpackning)
- 50-75 gram laxfilé -delad i tärningar (ca 3x3 cm) (0,5 dragspelsportion)
- 50-75 gram torskrygg -delad i tärningar (ca 3x3 cm) (0,5 dragspelsportion)
Gör så här
Bouillabaisse grytbas
- Fräs lök, purjo, vitlök, fänkål, morötter och paprika i olivolja i en stor gryta utan att det får färg.
- Tillsätt krossade tomater, vatten, vin, buljongtärningar, potatis, timjan och saffran.
- Koka upp och låt puttra i ca 10 minuter eller tills potatisen är mjuk.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servering direkt
- Häll över det du skall använda direkt i en mindre kastrull och koka upp.
- Lägg i musslorna och låt dem puttra med ett par minuter.
- Lägg i fisktärningarna och dra av kastrullen från plattan.
- Låt fisken bli färdig och servera sedan omedelbart.
Spara grytbas
- Låt grytbasen svalna och spara den i kylen några dagar eller dela upp den i lagom förpackningar och frys in.
- När du vill använda grytbasen är det bara att koka upp den samt lägga till musslor och fisk på samma sätt som i receptet ovan.
Övrigt
Aîoli -vitlöksmajonnäs
Ingredienser
- 2 äggulor
- 2 vitlöksklyftor pressade
- 1,5 msk fransk senap
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 3 dl solrosolja eller rapsolja
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
- Vispa ihop äggulor, med vitlöken, vitvinsvinägern och senapen.
- Tillsätt oljan, lite i taget, under ständig vispning.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Be the first to comment