Bruschetta på mitt vis -smart enkelt och supergott

Bruschetta på mitt vis -smart enkelt och supergott
Bruschetta på mitt vis -smart enkelt och supergott

Bruschetta har många av oss ätit. Är du i Italien och äter på restaurang så är de svåra att undvika. -Och varför skulle man göra det. Bruschetta al pomodoro, tomatbruschetta, serveras ofta som aptitretare, antipasto, vid en italiensk middag. Gärna tillsammans med ett glas lokalt vin. Bruschetta är ingen ”rocket science” men det är tre detaljer du behöver tänka på. Tomaterna, tomaterna och tomaterna. Slutresultatet är helt avhängigt tomaternas kvalitet. Solmogna söta tomater ger fantastiska bruschette medan mediokra tomater ger mediokra bruschette. Rostat eller grillat, gärna ett par dagar gammalt, bröd. Mogna tomater, färsk basilika, oregano, vitlök och olivolja är allt du behöver. Plus flingsalt och en laddad svartpepparkvarn förstås. Prova att göra bruschetta på mitt vis -smart enkelt och supergott.

Bruschetta på mitt vis

Traditionellt görs bruschetta al pomodoro av rostat bröd som du lägger på en bricka eller ett fat och alldeles innan serveringen gnider med vitlök samt toppar med tomatröra. Det är ett ett både snyggt och gott sätt att servera bruschetta. På mitt sätt ställer du fram en korg med rostat bröd, en skål med tomatröran och ett fat med några vitlöksklyftor som du har skurit toppen av i oskalat skick. Nu kan var och en gnida så mycket vitlök som önskas på sina bruschette och lägga på en sked eller två, kanske tre, av tomatröran. Smart, enkelt och supergott.

Stora eller små tomater?

Det går bra med vilket som. Det viktigaste är att de är mogna och goda. Stora tomater har ett större fröhus och bör som bör skäras bort, filéas, innan de hackas i lagom bitar. Det innebär att tomatröra på minitomater kommer att innehålla lite mera vatten eftersom de inte fileas. Personligen tycker jag emellertid inte att det är något problem och det är enklare att använda minitomater.

Flera sorters topping på bruschettan

Bruschetta är själva det rostade brödet med vitlök, olivolja och salt. Toppingen är ofta tomatröra med basilika men kan även vara till exempel mozzarellaost, sardeller, salami eller snart sagt vad du vill. Men den rena bruschettan, i all sin italienska enkelhet, utan topping är inte att förakta. Ett perfekt sätt att ta tillvara på gårdagens bröd.

Bruschetta eller crostini?

Bruschetta kommer vad jag kan utröna från ordet ”bruscare” vilket fritt översatt betyder ”rostat över kol”. Crostini är också små rostade brödskivor men har till skillnad från bruschettan inte gnidits med vitlök. Således kan du förvandla en crostini till en bruschetta genom att gnida den med vitlök.

Vin till bruschetta

Italienarna dricker gärna ett fräscht vitt vin till antipastin. Varför vitt vin och inte rött som vi skandinaver verkar föredra? Förutom att tomaterna, vitlöken, basilikan och olivoljan passar bra till syran i ett friskt vitt vin har jag många gånger hört italienare säga att det vita vinet förbereder gommen på den kommande måltiden. Får snålvattnet att rinna med andra ord. Men som vanligt tycker jag att du skall välja det du gillar bäst. Vitt, rosé eller rött. Stilla eller bubblande. Det är du som bestämmer om det är gott.

Bruschetta på mitt vis -smart enkelt och supergott
Skriv ut receptet

Bruschetta på mitt sätt

Måltid: Antipasti, Förrätt
Kök: Italienskt
Sökord: Basilika, Tomater, Vitlök
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

 • 12 små skivor gårdagens bröd -ljust bröd. (3 skivor/port)
 • 400 gram minitomater -delade i ”lagom stora” bitar
 • 0,5 kruka färsk basilika -strimlade blad
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1 dl olivolja
 • 4 vitlöksklyftor -oskalade
 • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

 • Blanda grovhackade tomater, strimlad basilika, oregano och olivolja i en snygg skål. Krydda med salt och svartpeppar.
  Gul & röd tomatröra
 • Rosta eller grilla brödet.
  Surdegsbrödet grillas
 • Skär bort en bit av vitklösklyftorna så att det blir en yta att gnida brödet med men låt skalet vara kvar så att man slipper lukta vitlök om fingrarna.
  Toppad vitlöksklyfta
 • Servera brödet i en korg, tomatröran i en skål med vitlöksklyftorna bredvid. Gärna också en en liten skål med flingsalt vid sidan om.
  Bruschetta på mitt vis -smart enkelt och supergott

Övrigt

Var och en gnider sina egna brödskivor och toppar dem i önskad omfattning. Smart, enkelt och supergott. Om det mot förmodan blir någon tomatröra över så kan du spara den till nästa dag.

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg

*