Det första jag hörde när jag satte på tv-nyheterna i morse var att vulkanen Etna på Sicilien har fått ett utbrott. Det har förmodligen inget samband men gårdagens vinprovning var just ett vin från Etnas sluttningar. Terrazze dell’Etna Carusu 2017 är ett vin med siciliansk tradition. Det har en personlig, tilltalande karaktär och man skulle kunna säga att det är ”an offer you can’t refuse”… Carusu -Kryddigt från Etnas sluttningar.
Sicilien -en gammal vinö
På Sicilien, Medelhavets största ö, har man odlat vin i mer än 2500 år.”redan de gamla grekerna” och även fenicierna anses ligga bakom vinodlingen på ön som under långa tider har producerat stora mängder bulkvin. Siciliens kanske mest berömda vin ”Marsala” från trakterna av staden med samma namn på öns västkust lanserades framgångsrikt i England i slutet av 1700-talet av handelsmannen John Woodhouse. Sicilien har större vinodlingsareal än Tyskland och kvaliteten utvecklas ständigt med till exempel välgjorda viner från vulkanen Etnas sluttningar.
Terrazze dell’Etna Carusu 2017
Carusu är ett vin som är producerat under appellationen DOC Etna. Det är gjort på 80% Nerello mascalese och 20% Nerello cappuccio. Båda druvorna mognar sent och är väl anpassade till att odlas på hög höjd. I det här fallet 650-850 meters höjd över havet. Jordmånen är vulkanisk och vinrankorna har tuktats i buskform s.k. bush vines/gobelet.
Carusu
Om drycken
- årgång: 2017
- druvor: 80% Nerello mascalese, 20% Nerello Cappuccio
- pris: 159 kr
- artnr: 92623
- volym: 750 ml
- förslutning: naturkork
- alkoholhalt: 14,5%
- Sockerhalt: ingen uppgift
- ursprung: Italien, Sicilien, DOC Etna
- producent: Terrazze dell’Etna
- importör: Divine AB
Provningsnoteringar
Utseende
- Ngt ljust rubinrött med en aning tegelton.
Doft
- Röda bär, jordgubbar och örtkryddor med en lite sträv "slånig", svagt rökig doft och en aning ekton.
Smak
- Medelfylligt, ngt lätt, bärig, lite kryddig med fin strävhet och en "askig" avslutning med fatton.
Passar till
- Ljust kött, kyckling och smakrika pastarätter.
Be the first to comment