Spaghetti med tryffelsås -det enkla är det geniala

Spaghetti med tryffelsås -det enkla är det geniala
Spaghetti med tryffelsås -det enkla är det geniala

Det går att förbereda en maträtt veckor i förväg. Lägga in, marinera, jäsa, reducera, confitera, baka, vispa champagneskum, plocka forellrom med pincett och lägga upp som en skulptör. Det kan naturligtvis bli fantastiskt mat i händerna på en kock som behärskar det. Men frågan är om det blir så mycket godare än spaghetti med tryffelsås -det enkla är det geniala.

Ätbara presenter

När jag fyllde år härförleden så fick jag en korg med delikatesser av mina goda vänner. Korgen innehöll massor av smarriga grejer från Hugos Handel & Kök i Nääs Fabriker mellan Alingsås och Göteborg. En Vacherin Mont d’Or som bakades med vin i ugnen, Gruyère, Manchego, marmelad, oliver, mandlar, mörk murrig choklad och lyxspaghetti med tryffelsås. Det är härligt med goda vänner, -eller hur?

Spaghetti med tryffelsås -det enkla är det geniala

Spaghetti med tryffelsås låter ju ganska gott men det finns spaghetti med tryffelsås och så finns det SPAGHETTI MED TRYFFELSÅS. Det är precis som vanligt. Det finns olika nivåer på allt. Bilar, kläder, litteratur, vin och inte minst mat. Det är inget fel på ”vanlig” spaghetti med tryffelsås men den här spaghettin med den här tryffelsåsen kör ifrån de flesta vid vilket trafikljus som helst.

Pasta di semola di grano duro con salsa al tartufo

Spaghettin, ”Rustichella d’Abruzzo Spaghetti” var ganska tjock och vad jag förstår gjord i bronsformar för att ge en skrovlig yta som tar upp såsen bra. Den blev helt fantastiskt god, kokad enligt instruktionerna i tio minuter. ”Al dente” -med en aning tuggmotstånd. Tryffelsåsen var Hugos Handel & Köks egen och hade precis sådär lagom mycket tryffelsmak. Inte för lite och inte för mycket. Den passade som hand i handske tillsammans med den lite skrovliga spaghettin. Det var rena fina smaker som sjöng duett med ett glas Carusu, ett härligt sicilianskt vin från vulkanen Etnas sluttningar. Som du ser på bilderna så anammade jag enkelheten i den här suveränt goda och enkla rätten och serverade den i rena vita tallrikar utan något tjafs.

 

Spaghetti med tryffelsås -det enkla är det geniala
Skriv ut receptet

Spaghetti med tryffelsås

Måltid: Huvudrätt
Kök: Italienskt
Sökord: pasta, Spaghetti, Tryffel
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 350 gram Rustichella d'Abruzzo Pasta Spaghetti eller annan riktigt god spaghetti
  • 1 burk tryffelsås från Hugos Handel & Kök
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  • Koka spaghettin i rikligt med lättsaltat vatten.
  • Häll av spaghettin men spara lite vatten.
  • Häll tillbaka spaghettin i kastrullen och blanda den med tryffelsåsen och red av med lite pastavatten.
  • Lägg upp på tallrikar och dra ett varv med svartpepparkvarnen över.

Övrigt

Serveras med nybakt bröd och ett riktigt gott italiensk vin.

Länkar

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg

*