Cecchi Toscana Sangiovese -prisvärd och lättdrucken italienare

Cecchi Toscana Sangiovese -prisvärd och lättdrucken italienare
Cecchi Toscana Sangiovese -prisvärd och lättdrucken italienare

Ett alldeles utmärkt vardagsvin, för bara 79 kr, till pasta, pizza, fågel och ljust kött. Det här ett bra exempel på ett marknadsanpassat vin. Vinproducenten Checchi som har många högklassiga viner i sin portfölj behöver självklart även ha ett volymvin. Ett vin som kan produceras i stora kvantiteter till lågt pris. Sockerhalt och alkoholhalt brukar vara framträdande variabler när det gäller att producera ett lättdrucket vin till lågt pris. Sockret har förmågan att skyla över brister och att dämpa syran medan alkoholen förstärker smakerna. Cecchi Toscana Sangiovese -prisvärd och lättdrucken italienare.

Vem är väl jag att döma…

Jag vill betona att jag inte dömer ut viner på grund av deras sockerhalt eller på grund av att producenten har valt att möta marknaden med prispress och anpassade viner. Det är ganska självklart att vinproducenterna vill vara med i olika prissegment. Så är det i de flesta branscher. På så sätt kan produkter i lägre prissegment dra nytta av goodwill och marknadsföring av de med högre pris.

Lindrigt vetenskaplig undersökning…

När man bläddrar igenom Systembolagets fasta sortiment av viner från Toscana i 750 ml flaskor slås man av att, av de totalt 36 vinerna, så innehåller 30 av dem mindre än 3 gram socker per liter. De övriga 6 flaskorna varierar från 5-14 gram, och alla utom en kostar under 100 kr. Genomsnittspriset för vinerna över 3 gram socker/liter är 96,67 kr/flaska medan det för vinerna under är 199,17 kr/flaska. En, låt vara förenklad, slutsats blir då att det är vanligare att viner med lägre kvalitet har en högre sockerhalt. Detta beror naturligtvis på att vinerna av högre kvalitet oftast är mera balanserade vad gäller socker och syra vilket, ofta grundas redan i vingården. Druvornas mognadsgrad och skördeuttaget är kritiska faktorer vid vinodling. Fatlagring och lagringstid är andra viktiga och fördyrande faktorer som också skall räknas in. Kvalitet kostar.

Cecchi Toscana Sangiovese -prisvärd och lättdrucken italienare

  • Färg: Rubinröd, klar.
  • Doft: Ganska intensiv fruktig doft med inslag av körsbär, mogna jordgubbar och en viss örtighet.
  • Smak: Lätt/medelfylligt med bra syra och en avrundad eftersmak.

 

Länkar

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*