Champagnen smakar mera i glas från Lehmann

Champagnen smakar mera i glas från Lehmann
Champagnen smakar mera i glas från Lehmann

Att säga att det finns fel glas för ett vin kanske är att gå för långt, men rätt glas får definitivt vinet att dofta och smaka mera. Under åren har det då och då dykt upp glas som sades vara det perfekta vinglaset. Ibland med fot, och ibland utan. Ibland skapas det en trend och ibland inte. Oavsett trender och mode kan vi konstatera att samma vin kan upplevas helt olika beroende på ur vilket glas det dricks. Det är ju inte heller så konstigt eftersom glasets volym och form ger olika förutsättningar för bland annat syresättning och förmåga att koncentrera dofter. Inte att förglömma är ju även vinvolymen i glaset avgörande för hur snabbt temperaturen i vinet ökar, vilket därmed förändrar smakupplevelsen. De flesta av oss har säkert upplevt att vinet smakar annorlunda efter en tid i glaset. Då kan säkerligen temperaturförändringen vara en bidragande faktor.

Rekommenderas av Essi Avellan -Master of Wine

Det är ingen tillfällighet att Lehmann som har sitt huvudkontor i Reims i Champagne, har ett särskilt intresse i Champagneglas. Top-of-the-line i deras sortiment är det munblåsta champagneglaset ”Jamesse Prestige Grand Champagne” som rekommenderas av champagneexperten Essi Avellan, Finlands första Master of Wine. Prowine Nordic är officiell representant för Lehman i Sverige.

Koncentrerar dofterna

Första gången jag provade Jamesse Prestige Grand Champagne blev jag nästan överrumplad av hur bubblorna och dofterna koncentrerades. Glasets volym och form gör att vinets dofter till stor del stannar kvar. Det är ett härligt glas för Champagne men självklart lyfter det intrycken av Cava, Prosecco och Cremant på samma sätt.

Inte bara vinprovningsglas

Lehman Jamesse Prestige Grand Champagne är inte bara ett vinprovarglas utan även ett vacker bruksglas. Låt vara att det återfinns i lyxsegmentet och att de flesta av oss kanske inte köper dussinet fullt. För mig är det ett glas som man har fyra eller sex av och inte bara använder till att prova mousserande viner i, utan även till middagen när de riktigt goda vännerna kommer och de riktigt goda dryckerna ligger på kylning. Eller på tu man hand när endast det bästa är gott nog.

 

 

Det här blogginlägget är sponsrat av Prowine Nordic

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*