Gubbröra på mitt vis -alltid lika gott

Gubbröra på mitt vis -alltid lika gott
Gubbröra på mitt vis -alltid lika gott

Nu i midsommartid passar det perfekt med gubbröra på kavring. Får man även ett glas öl och en ”lille en” så är det fullbordat. Gubbröra finns i lika många varianter som det finns kockar. Alla gör sin egen tolkning. Min gubbröra innehåller kokt potatis vilket alla inte gör. Potatisen gör att den blir lite matigare och mindre ”sillig”. Men det beror på hur den skall ätas. Som smörrebröd till lunch eller kvällsmat så föredrar jag att ha potatis i. Om jag däremot serverar den som tilltugg till en öl eller som en aptitretare så kan varianten utan potatis sitta som en smäck. Gubbröra på mitt vis -alltid lika gott.

Just idag valde jag att lägga gubbröran på en smörad skiva kavring med ett blad romansallad och lite strimlad spetskål. Spetskålen och salladen bidrar med lite krispighet till gubbrörans mjuka konsistens. Till sist en liten citronklyfta att pressa över för den som så önskar. Dryckesvalet är ganska, för att inte säga väldigt, enkelt. -En kall öl. Och för konnässören en ”lille en”. Vilken öl och vilken nubbe står naturligtvis var och en fritt att välja. Hemma hos mig blir det ofta en Hof och en Jubileum.

Gubbröra på mitt vis -alltid lika gott
Skriv ut receptet

Gubbröra på mitt vis

Måltid: Drinktilltugg, Hors d'oeuvre, Smørrebröd
Kök: Danskt, Svenskt
Sökord: Ägg, Ansjovis, Potatis, Smörrebröd
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 1 burk Grebbestad anjovisfiléer 125 gram
  • 4 ägg
  • 2 medelstora potatisar av fast sort
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk majonnäs
  • 0,5 dl hackad dill, går bra med fryst
  • 0,5 dl hackad gräslök, går bra med fryst
  • 4 skivor kavring
  • 4 blad romansallad
  • 2 dl finstrimlad spetskål
  • 2 msk smör att breda på kavringen
  • Salt och nymalen svartpeppar till avsmakning

Gör så här

  • Koka potatisarna och hårdkoka äggen -låt dem svalna.
  • Hacka äggen (jag använder en äggskärare och skär dem på tre håll).
  • Tärna potatisen fint.
  • Skär ansjovisfiléerna i små bitar.
  • Blanda ägg, potatis, ansjovis, dill, gräslök, majonnäs och crème fraîche i en bunke.
  • Lägg en smörad skiva kavring på varje tallrik.
  • Lägg på romansalld, spetskål och en rejäl klick med gubbröra.
  • Toppa med en liten citronklyfta.

Övrigt

Avnjutes med en kall öl och en "lille en".

Mera gubbröra >>

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

1 Comment

  1. Variant: tärna potatisen innan de kokas. Lägg de kokta potatistärningarna i ansjovisspadet några minuter innan de blandas i gubbröran. Ger fin smak åt potatisen tycker jag.

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*