Cotes du Rhone – Les Plan des Moines

Idag har jag provat ett par viner från Rhônedalen. Ett vitt och ett rött. Rhôneviner blir lätt bortglömda i marknadsföringsbruset. De är ofta prisvärda och har en stil som gör dem mycket mångsidiga eftersom de passar till mycket. Det är aldrig fel med ett gott rhônevin till maten.

 

Côtes du Rhône -Les Silènes

Druvorna i vinet är 90% Marsanne och 10% Clairette. De har vuxit på grusig och stenig jord samt har påverkats av den varma mistralvinden som sveper genom dalgången under sommaren. Druvorna skördas under oktober månad och har vilat i 8 månader efter jäsningen, utan kontakt med syre, i stora cement-tankar.

Vinet har en lite kryddig och fräsch, fruktig doft med en liten citruston. Smaken är ganska fyllig och lite örtig med en len honungsaktig karaktär.

Det passar bra till smakrika rätter av fisk, skaldjur och kyckling.

 

 

 

Côtes du Rhône -Rouge La Borde

Vinet är gjort på 60% Grenache och 40% Carignan, 25-50 år gamla vinstockar.

Druvorna skördas under oktober och vinet har efter jäsningen vilat i 12-18 månader i cement-tankar utan syrekontakt.

Vinet är kryddigt, har en tydlig doft av svarta vinbär och örter. Smaken är ganska fyllig med mjuka tanniner och en lång eftersmak.

Det passar bra till inte för hårt kryddade kötträter, smakrik kyckling och pastarätter.

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*