Framtiden är här. Nu kan du tala med din inköpslista och lägga till varor som skall handlas. Hemma hos oss är ”Hej Google” numera en vanligt förekommande fras. Det är nämligen som man påkallar Google Assistants uppmärksamhet, för att sedan instruera den. Google Assistant kan till exempel lägga till varor på din inköpslista, som du sedan har med dig till affären i din smartphone. Inköpslistan kan du dela med familjen så att alla kan lägga till varor och dessutom vet vad som skall handlas i affären. Rätt så smart faktiskt. Här hemma har Google Assistant på bara några veckor blivit det naturliga sättet att hantera inköpslistor. Men den kan mycket mera än så.
Google Home -i tre varianter
Google Home som själva manicken heter finns i tre olika utföranden och prislägen. Skillnaden är till största delen ljudkvalitet. Jag har köpt den minsta varianten, Google Home Mini, och den täcker mina behov på ett bra sätt. Den kostar ca 600 kr beroende på var man köper den. Eftersom jag gillar ny teknik så är det naturligtvis jättekul att ”leka” med en ny manick men det är när vardagen kommer och nyhetens behag har lagt sig som den nya prylen får visa framfötterna. Och det har den gjort. Vi använder våra, numera två, Google Home dagligen till att fylla på inköpslista, sätta timers, lyssna på radio och musik samt till att söka på Google.
Hej Google, sätt en timer på 8 minuter…
Så enkelt sätter du en timer för dina hårdkokta ägg. Du ha flera timers igång samtidigt och Google Assistans säger till när de har löpt ut.
Hej Google tänd alla lampor, -lyssna på ekot, -spela Stairway to Heaven på Spotify…
Oavsett om du vill lyssna på ekot eller Stairway to heaven när du lagar mat så kan Google Assistant hjälpa dig. Google Assistant går att ansluta till flera andra appar och kan på så sätt tända och släcka lampor, spela upp radio och poddar, spela upp Spotify och med Volvo on Call låsa bilen eller starta värmaren. Självklart har du även tillgång till all information på Google. Det är bara att fråga. Var beredd på att Google Assistant inte ännu har lärt sig betoningarna i svenska språket riktigt, men det blir säkert bättre vad det lider.
IFTTT…
Google är inte ensamma på marknaden för digitala assistenter. Apple har sin ”Siri”, Amazon ”Alexa” och även Microsoft m.fl är med på tåget. Jag använder både Apple Siri och Google Assistant. Tyvärr funkar de inte särskilt bra tillsammans pga att de är konkurrenter. Det finns dock ”walk arounds”, olika lösningar, på samarbetsproblemen men då funkar det inte längre med svenska. Om du vill testa en väg att gå runt problemen och är villig att säga dina kommandon på engelska istället så är appen IFTTT, ”If this then that”, en smart lösning. Där kan du koppla ihop olika appar med varandra.
Bli först med att kommentera