Halv special -en älskad klassiker

Halv special -en älskad klassiker
Halv special -en älskad klassiker

Vi är många som någon gång har beställt en ”halv special” i korvkiosken och eventuellt en Pucko att dricka till. Å andra sidan har åren gått och frågan är om det kan vara flera som aldrig har gjort det? Korvkioskerna har ersatts av gatukök och korven har fått hård konkurrens av hamburgare och kebab. Nåväl, för de av oss som har några år på nacken är  ”halv special” en älskad klassiker.

Kokt eller grillad?

En halv special är en korv med bröd toppad med potatismos. Korven kan vara kokt eller grillad. Senap på korven och ketchup på moset är nog den vanligaste konfigurationen men även senap och ketchup bara på korven eller bara på moset förekommer också. Självklart måste man inte ha vare sig senap eller ketchup eller bara den ena eller det andra men det är närmast att betrakta som avvikelser.

Hel eller halv?

Halv special är som du vet vid det här laget en korv i bröd med mos ovanpå. Hel special är två korvar i ett bröd med mos på. Den är inte dubbelt så stor eftersom det bara är korvantalet som skiljer den från halv special. Mängden mos är densamma med möjligtvis en marginell ökning på hel special.

Hur äter man en halv special?

Att äta en halv special kräver eftertanke och viss planering annars kan det lätt urarta. Eftersom den oftast serveras i ett så kallat mostråg, en platt rektangulär pappskiva med lätt uppvikta kanter, har man flera sätt att välja mellan. Det enklaste och mest förekommande är att stående hålla mostråget i den ena handen och äta med gaffeln i den andra handen. Sitter du vid ett bord kan du naturligtvis äta med kniv och gaffel som om vore det en tallriksrätt. Ett vanligt sätt är att äta av moset med gaffeln för att sedan ta korvbrödet med korven i handen och äta. Ett tredje sätt, eftersom bordsvarianten inte räknas som ett riktigt sätt, är att, om mosmängden tillåter, hålla i korvbrödet och äta hela härligheten rakt av utan gaffel eller annat tjafs. Det finns då en risk, hur stor är avhängigt hur van man är, att mos och eventuell ketchup kan hamna på kläder, haka, näsa eller i förekommande fall mustaschen. Kom ihåg att alla sätt är bra utom de dåliga.

Halv special -en älskad klassiker
Skriv ut receptet

Halv special

Måltid: Snabbmat
Kök: Svenskt
Sökord: Grillkorv, Korvbröd, Potatismos
Portioner: 1
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 1 kokt eller grillad korv
  • 1 korvbröd
  • 2 dl potatismos
  • senap och ketchup

Gör så här

  • Lägg korven i brödet och toppa med önskad mängd potatismos samt ev senap och ketchup över eller under moset.
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg

*