Isterband med dillstuvad potatis -småländska smaker

En riktig klassiker -eller hur? Isterband har en stark förankring i den svenska husmanskosten. Ändå är det inte någon särskilt gammal maträtt. Isterband finns belagda i texter från 1945 och förkommer i ”Matlexikon” från 1956 men troligtvis är den äldre än så. Ursprunget brukar tillskrivas Småland men även Västergötland och andra sydsvenska landskap har sina varianter. Det är en typ av lättrökt grynkorv som har syrats och innehåller fläskkött, kokt potatis och förvällda korngryn. Hur som helst, -gott är det i alla fall och mätt blir man på isterband med dillstuvad potatis med småländska smaker.

Svensk husmanskost

Husmanskost, det har blivit ett ganska vitt begrepp. Under åren har vi fått allt fler influenser från andra kök och kulturer vilket har fått begreppet husmanskost att, beroende på hur man ser det, berikas eller urvattnas. Är spaghetti med köttfärssås husmanskost? Eller tacos? Eller är det ”svensk husmanskost” vi menar? Frågan blir i så fall hur gammal förekomsten av en rätt i Sverige måste vara för att få kallas svensk husmanskost? Många frågor blir det. Jag misstänker att det äts flera pizzor i Sverige en genomsnittlig dag än det äts kåldolmar eller kålpudding. Men låt oss dra det hela ännu ett steg och kalla det ”klassisk svensk husmanskost”. Att kalla pizza för klassisk svensk husmanskost upprör säkerligen en och annan men det bli förmodligen ingen större kalabalik om vi kallar kåldolmarna detsamma. -Även om maträtten importerades från Turkiet på 1700-talet. Det är inte lätt det här med husmanskost.

Skriv ut receptet

Isterband med dillstuvad potatis

Måltid: Huvudrätt
Kök: Svensk husmanskost
Sökord: Isterband, Potatis
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 4 Isterband
  • 1 kg kokt fast potatis, skuren i mindre bitar
  • 3 dl mjölk
  • 3-4 msk vetemjöl
  • dill efter behag
  • 3 msk smör
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

  • Ugnstemeratur 200 °C.
  • Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölet.
  • Häll på mjölken under omrörning och låt sakta koka upp. Blanda i dillen och sjud försiktigt i några minuter.
  • Stek isterbanden med en klick smör i stekpanna eller i en smord ugnssäker form i ugnen ca 20 minuter tills de blir gyllenbruna. Vänd dem några gånger under tiden stekningen.
  • Vänd i potatisen i stuvningen och låt det bli varmt. Smaka av med vitpeppar och salt.

Övrigt

Servera med inlagda rödbetor och en rejäl klick skånsk senap.
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*