Finns det någon svenskare maträtt än köttbullar med potatis och sås? Knappast skulle jag säga. Vem har inte ätit denna hypersvenska delikatess. ”Delikatess” säger du -köttbullar är väl ingen delikatess? Men visst är det så. Delikatess är ett relativt subjektivt ord som helt enkelt innebär att den som säger att något är en delikatess verkligen tycker att det är gott. Och det är jag långt ifrån ensam om att tycka när det gäller köttbullar med potatis och sås -svensk husmanskost -svensk husmanskost.
Köttbullar på olika sätt
Man kan äta sina köttbullar på många olika sätt. Som beskrivet ovan med kokt potatis och sås med rårörda lingon och smörgåsgurka som tillbehör. Eller också gör man som min fru; mosar ihop potatis, köttbullar och sås till en köttbulletårta. Vilket hon för övrigt indoktrinerade våra båda döttrar till att göra. Kladdigt och kletigt men vem är väl jag att döma. Tillvägagångssättet påminner för övrigt en hel del om när jag blandar min råbiff på tallriken.
Begreppet husmanskost
Svensk husmanskost är ett lite luddigt begrepp som oftast används till maträtter som är förknippade med det gamla svenska bondesamhället och dess råvaror. När man slaktade en gris så användes alla detaljer. Man rökte, saltade och torkade. Inget fick förfaras. De dyra köttråvarorna tillagades och åts tillsammans med de grönsaker och rotfrukter som fanns tillgängliga, färska, lagrade och inlagda.
Klassisk svensk husmanskost
Köttbullar, stekt fläsk, isterband, falukorv, kroppkakor och kalops är några typiska exempel på klassisk svensk husmanskost. Den ständiga följeslagaren är kokt potatis och sås av något slag. När jag var barn kokades potatisen ofta med skalet på vilket ansågs nyttigare men hade nackdelen att alla fick sitta och skala sina potatisar vid bordet. Nykokta King Edward med skalet på är inte bara varma så att man knappt kan ta i dem utan att bränna sig de går även lätt sönder vilket gör skalandet ännu mera komplicerat. Om det verkligen är nyttigare att koka potatisen med skalet på överlåter jag till dietister och likasinnade att avgöra.
Köttbullar med potatis och sås -svensk husmanskost
Ingredienser
Köttbullar
- 500 gram blandfärs
- 1,5 dl mjölk
- 0,5 dl ströbröd
- 0,5 gul lök riven
- 1 ägg
- 1 krm nymalen svartpeppar
- 1 tsk salt
- smör att steka i
Köttbullesås
- 0,5 oxbuljongtärning
- 1 msk soja
- 2 dl vispgrädde
- majsenaredning
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
Köttbullar
- Blanda mjölk och ströbröd i en bunke och låt svälla i 10 minuter.
- Tillsätt i blandfärs, lök, ägg, salt och peppar.
- Blanda till en jämn smet.
- Blöt händerna och forma köttbullar samt stek dem i smör på medelvärme i en stekpanna tills de är genomstekta.
- Lägg dem på ett fat under folie under tiden som du gör såsen.
Köttbullesås
- Deglacera, bränn ur, stekpannan med någon deciliter vatten så att alla goda smaker från köttbullarna kommer med.
- Tillsätt buljongtärningen, soja, grädde och red av med majsenaredning.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
Övrigt
Bli först med att kommentera