Kycklingbowl med ingefärsris och sesammajo -rätt i tiden

Kycklingbowl med ingefärsris och sesammajo -rätt i tiden
SPONSRAT AV HELLOFRESH

Kycklingbowl med ingefärsris och sesammajo är en uppgradering av den ganska vanliga rätten kyckling med ris. Ris och kyckling äts förmodligen i miljoner hem varje dag världen över. I den här tappningen har den fått influenser från de hawaiianska fiskarnas traditionella poké-bowl. Kyckling som råvara tar en allt större andel av köttråvarorna som vi använder och det är inte så konstigt. Det är ett magert och hälsosamt kött som dessutom är betydligt bättre för miljön än både nöt och gris. Kycklingbowl med ingefärsris och sesammajo -rätt i tiden.

Lättlagat och gott för hela familjen

Det här receptet från HelloFresh är ett lättlagat och gott exempel på kycklingbowl med asiatiska smaker. Att det dessutom är det en rätt som passar hela familjen gör ju inte det hela sämre. Prova gärna HelloFresh receptgenerator på deras hemsida. Den låter dig navigera bland världens kök och det är bara att välja land och trycka på knappen så kommer receptförslagen.

Bowl -de senaste årens trend

För ett några sedan dök en ny trend upp i matsammanhang. Poké-bowl. Som så många gånger förr kommer trenden västerifrån. Poké-bowl har sitt ursprung i 1970-talets Hawaii och avsåg från början en skål med marinerad rå fisk tillsammans med salt, alger och rostad mald candlenut (kukui). Poke som är hawaiianska och beskriver hur fisken skall skäras ökade på 2010-talet i popularitet i USA och blev en trend som spred sig över världen. Som rubriken säger; Kycklingbowl med ingefärsris och sesammajo -rätt i tiden.

Modern Poké-Bowl

Poke blev ”poké”, med accent, för att efterlikna det ursprungliga hawaiianska uttalet och många variationer på råvaror har tillkommit. Ofta serveras numera en poké-bowl med ingredienserna grupperade i skålen snarare än blandade. Mattrenden har naturligtvis även fått effekter på porslinssidan och alla tillverkare med självaktning har numera snygga ”bowls” i sortimentet.

Många olika bowls

Det finns en bowl för snart sagt varje matinriktning och huvudråvara. Poké-bowl, acai-bowl, smoothie-bowl, buddha-bowl, tuna-bowl, vego-bowl, kyckling-bowl och många, många fler. Bowls har alltså utvecklats från att vara en enkel skål med fisk och alger för fiskarna på Hawaii till en trendig innerätt för snabblunchande storstadsbor världen över.

Rätter med rå fisk

Traditionen att äta rå, marinerad eller saltad, fisk är inte på något sätt unik för Hawaii. Det förekommer i olika tappningar över hela världen. Mest känt är kanske sushi från Japan och cheviche från Peru. Det finns även flera poke-liknande rätter från Polynesien och övriga stillahavsområdet.

Kycklingbowl med ingefärsris och sesammajo -rätt i tiden
Skriv ut receptet

Kycklingbowl med ingefärsris och sesammajo

Måltid: Huvudrätt
Kök: Asiatiskt, USA
Sökord: Kyckling, Ris
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

Kycklingbowl

  • 500-600 gram kycklingfilé i ca 2 cm stora bitar
  • 2 morötter, oskalade i tunna halvmånar
  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • 1 röd paprika, ca 2 cm stora bitar
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
  • 150 gram asiatisk woksås
  • smör och olivolja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 4 msk vatten

Ingefärsris

  • 200 gram basmatiris
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 6 dl vatten

Sesammajo

  • 100 gram majonnäs
  • 1 msk japansk soja
  • 20 gram sesamfrön

Gör så här

Ingefärsris

  • Fräs den rivna ingefäran ett par minuter i lite smör och olivolja på medelhög värme i en kastrull.
  • Tillsätt ris, vatten, salt och låt koka upp. Sänk sedan värmen och sjud under lock i 10 min. Dra av från plattan och låt riset vila under lock i ca 10 min tills vattnet har absorberats.

Sesammajo

  • Blanda majonnäs, sojasås och sesamfrön i en skål. Rör om igen alldeles innan servering.

Kycklingbowl

    Kom ihåg att skära kycklingen sist eller på en separat skärbräda och med separat kniv.

    • Fräs kycklingbitarna i olivolja tills den är genomstekt i en stekpanna. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Lägg kycklingen åt sidan och varmhåll.
    • Fräs morot, rödlök och paprika i olivolja några minuter i en stekpanna. Tillsätt vitlöken och fräs i någon minut till.
    • Tillsätt den stekta kycklingen, woksås och vatten. Fräs/woka tills grönsakerna är lagom mjuka. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
    • Servera dina kycklingbowls med ris i botten av skålen, lägg kyckling/grönsaker på riset samt toppa med sesammajo och salladslök.

    Övrigt

    Den här rätten passar jättebra ihop med en ljus öl eller ett runt, inte för torrt vitt vin.
     
     
    -Det här är ett recept från HelloFresh-
    RSS
    Följ via E-mail
    Facebook
    Instagram
    Pinterest
    Twitter
    LINKEDIN
    Bloglovin

    2 Comments

    1. 5 stars
      Hej vad är det för asiatisk woksås du använder? Hittar ingen har letat överallt

    Kommentera

    Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

    Betyg





    *