Livet efter detta -Med Vår kokbok

Välanvänd Vår Kokbok
Välanvänd Vår Kokbok

Livet efter detta

Om några dagar är julen över och matlagningen återgår till det normala. Visst är det gott med julmat men det har en tendens att bli för mycket, för salt och för fett. Därtill kommer skumtomtar, aladdinaskar, knäck och marsipangrisar. Gott men för mycket. Det börjar det bli dags att fundera på livet efter detta -Livet efter julhelgen alltså. Livet efter detta -Med Vår kokbok

Vår kobok är Sveriges mest sålda kokbok

KF, Kooperativa förbundet, anställde 1943 hushållsläraren Anna Britt Angsäter och hon fick efter en tid i uppdrag att skriva en kokbok som skulle visa hur man kunde hushålla i kristider. Under en resa till USA fick hon inspiration till en helt annan typ av kokbok och stoppade tryckningen av den då färdiga kriskokboken. 1951 gavs så en modern kokbok ut där måttenheter som nypa och kaffekopp hade ersatts med mera exakta mått såsom milliliter, deciliter och liter. Vår kokbok. Vårt exemplar är den tionde omarbetade upplagan och gavs ut 1974. Den har under många år varit en god kamrat och vägledare men börjar bli lite sliten av många års användning. Omslaget bär spår av intorkat kladd eftersom det händer att man mitt matlagningen behöver ett tips eller en temperatur. Då hinner man inte tvätta av sig utan plockar ner Vår kokbok från hyllan med mjöliga eller våta händer . Det är väl precis så en riktig kokbok är tänkt att användas.

Ingen coffe table book

Vår kokbok är inte direkt någon underhållningslitteratur eller coffe table book, utan en bruksbok där recepten, 1100 till antalet, är huvudsaken. I registret längst bak hittar man allt från abborre till österrikisk kålsoppa. Bilderna i vår utgåva från 1974 är minst sagt lite retro vilket märks tydligt på sidan 351 där en svart-vit bild på en fläskkorvsgryta illustrerar receptet. Det kanske är dags att förnya sig och köpa den senaste upplagan.

 

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*