Rostbiff på rotfruktsbädd med brynt citronsmör och rostade hasselnötter

Rostbiff på rotfruktsbädd med brynt citronsmör och rostade hasselnötter
Rostbiff på rotfruktsbädd med brynt citronsmör och rostade hasselnötter

Numera har flera styckningsdetaljer fått nya trendiga namn. Gissningsvis har de blåst hit med västliga bbq-vindar. Det är njurtappar, flappstekar och tomahawker högt och lågt. Det är nog bra att köttleverantörerna förnyar sig och hänger med i trenderna. Men ibland känns som om man blandar och ger i kött-terminologin. Idag lagar jag till en välkänd köttbit utan trendigt namn. Det blir rostbiff på rotfruktsbädd med brynt citronsmör och rostade hasselnötter. -Det du!

Rostbiff -användbar styckningsdetalj

Rostbiffen är en underskattad styckningsdetalj. Den är lätt att laga och är inte särskilt dyr. Dessutom går den att använda i många olika sammanhang. Ugnstekt i bit, rostas att grilla, som lövbiff och inte minst färdiglagad kallskuren.

Chili -spansk peppar

I receptet nedan har jag lagt in en ”katt bland hermelinerna”. Chili -spansk peppar bland rotfrukterna. Låt dig inte skrämmas av att chilin har rykte om sig att vara stark. Den blir väldigt väluppfostrad i ugnen och förutom att den är god i sig själv ger den en fräsch touch till rotfrukterna.

Vin till rostbiffen

Att välja vin till rostbiff på rotfruktsbädd med brynt citronsmör och rostade hasselnötter är inte särskilt svårt. Välj det du tycker bäst om så blir det bra. Men om du frågar mig skulle jag valt ett medelfylligt rött vin och eftersom maten inte kostade så mycket så skulle jag lagt ”pengarna jag tjänade på det” till att uppgradera vinet. Vilken vintyp jag väljer beror för mig till viss del på årstid. Om det är på hösten så går jag åt lite dovare toner i vinet som till exempel en bra Rioja. Men om det, som nu, är vår, blir det ett lite fruktigare ”vårigare” vin. En riktigt bra Beaujolais cru, en Cabernet franc från Loire eller en Barbera från Piemonte.

Rostbiff på rotfruktsbädd med brynt citronsmör och rostade hasselnötter
Skriv ut receptet

Rostbiff på rotfruktsbädd med brynt citronsmör och rostade hasselnötter

Måltid: Huvudrätt
Kök: Svenskt
Sökord: Rostbiff, Rotfrukter, smördeg
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

Rostbiff

  • 800 Gram rostbiff i bit
  • 3 vitlöksflyftor
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • smör till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar

Rotfruktbädd

  • 4 palsternacka
  • 4 fasta potatisar
  • 2 röd paprika
  • 2 chili/spansk peppar
  • olivolja, salt och nymalen svartpeppar

Brynt citronsmör

  • 100 gram smör
  • 1 tsk citronjucie

Kall creme fraichesås

  • 2 dl creme fraiche
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl hackad persilja
  • zest från en citron (skölj citronen först)

Till servering

  • 1 dl delade och rostade hasselnötter
  • några blad romansallad eller isbergssallad

Gör så här

Kall creme fraichesås

  • Blanda creme fraiche, persilja, citronzest och vitlök. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Rostade hasselnötter

  • Dela hasselnötterna och torrosta dem i en stekpanna Strö på de rostade hasselnötterna innan det brynta smöret skedas över.

Rostbiff

  • Sätt ugnen på 175˚C
  • Krydda rostbiffen med salt och nymalen svartpeppar och bryn den i en stekpanna tillsammans med krossade vitlöksklyftor och timjan.
  • Lägg den brynta rostbiffen i en ganska trång ugnsfast form. Slå över smöret från pannan.
  • Låt rostbiffen stekas i ugnen till ca 54 ˚C innertemperatur. Ta sedan ut och låt den vila i minst 15-20 minuter.
  • Skiva rostbiffen tunt.

Rotfruksbädd

  • Sätt ugnen på 225˚C
  • Skala rotfrukterna och skär dem i generösa klyftor. Skär paprikan i bitar samt dela chilin och ta bort fröna.
  • Lägg alltsammans i en bunke. Häll på några matskedar olivolja, salta och blanda.
  • Häll upp alltsammans i en långpanna och rosta i ugnen. Rör runt/vänd emellanåt.

Brynt citronsmör

  • Bryn smöret i en kastrull och blanda i en knapp tesked nypressad citronjuice.

Uppläggning

  • Riv några salladsblad och lägg dem i botten av ett serveringsfat. Häll över de rostade rotfrukterna. Lägg på rostbiffskivorna. Strö över rostade hasselnötter och skeda till sist över det brynta citronsmöret.

Övrigt

Servera med en skål kall creme fraichesås och ett riktigt gott rödvin.
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*