Antipasti i de italienska färgerna -lättlagat och gott

Antipasti i de italienska färgerna -lättlagat och gott
Antipasti i de italienska färgerna -lättlagat och gott

Antipasti är de aptitretare eller smårätter som inleder en italiensk middag. Man säger oftast antipasti som är plural eftersom det oftast är mera än en antipasto som serveras. En full italiensk middag delas in i fyra delar. ”Antipasti” som är smårätter. ”Primi piatti” som betyder ”första rätterna” och ofta består av en pastarätt. ”Secondi piatti” ”andra rätten” är den egentliga huvudrätten och kan bestå av kött, fisk, fågel etc. Värt att komma ihåg är att när du på restaurang beställer till exempel en kötträtt så är det för det mesta endast köttet du blir serverad. Tillbehör som potatis eller sallad beställs separat vid sidan av. ”Contorni” -tillbehören till huvudrätten. Till sist serveras efterrätten, ”Dolce” som helt enkelt betyder söt eller ljuv. Hela den italienska måltiden serveras nog inte varje dag i de italienska hemmen men kanske som söndagsmiddag eller när något skall firas. Här får du några tips på antipasti i de italienska färgerna -lättlagat och gott.

Bevande -dryck

Före middagen njuter vi av en ”aperitivo” som gärna kan vara en bitter Campari eller ett glas bubblande Prosecco. Till maten dricker vi ömsom vin och ömsom vatten. Vinet för smaken och vattnet för törsten. Efter maten behöver den, vid det laget, ganska mätta magen lite hjälp med matsmältningen av en stark espresso och en ”digestivo”. -Skål eller ”cin-cin” som italienarna säger.

Antipasti -smårätter

Kan vara allt från rostade grönsaker och oliver till skaldjur, salami, skinka och ostar. Gärna serverade från uppläggningsfat.

Primi piatti -förrätter

Här serveras ofta pasta eller risotto. Tanken är att det skall vara en liten portion som stillar den värsta hungern. Min erfarenhet är emellertid att portionen nästan alltid är för stor och riskerar fylla även det utrymme som reserverats för ”Secondon”.

Secondi piatti -huvudrätter

Det här är huvudrätten, paradnumret, i den italienska måltiden. Osso buco, saltimbocca, bistecca fiorentina, pesce, pollo. Kött, fisk, fågel etc. Vill du ha sallad eller något annat tillbehör så måste det beställas för sig. –”Contorni”.

Dolci -desserter

Italienska desserter har ett brett register och det är tillfället som avgör. Om det är en enklare middag mitt på dagen kan desserten helt enkelt vara ett fat med kakor. Är måltiden lite mera formell eller festlig möts man ofta av välkända italienska desserter som till exempel tiramisu, semifreddo torta di mele och pannacotta.

Peperoni del padrón
Skriv ut receptet
Peperoni del padrón är helt enkelt
"pimientos de padrón" på italienska.

Peperoni del padrón

Måltid: Drinktilltugg, Hors d'oeuvre, Snacks
Kök: Italienskt, Spanskt
Sökord: padrones, Peperoni, pimientos
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 20 st peperoni del padrón (pimientos de padrón)
  • olivolja till stekning/fritering (ha ett lock till hands om det skulle börja brinna)
  • salt

Gör så här

  • Blanda paprikorna med olivolja i en bunke.
  • Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek/fritera paprikorna tills de har fått lagom färg.
    (ha ett lock till hands om det skulle börja brinna)
  • Salta ordentligt under stekningen.
  • Dra av stekpannan från plattan och plocka upp paprikorna till ett serveringsfat. Strö gärna lite flingsalt över.

Övrigt

Peperoni del padrón är helt enkelt det samma som spanska "pimientos de padrón" men på italienska.
Smörfräst fänkål med vitlök och parmesan -onödigt gott
Skriv ut receptet
Smörfräst fänkål med vitlök och parmesan

Finocchi al burro con aglio e parmigiano

Måltid: Förrätt, Hors d'oeuvre, tillbehör
Kök: Italienskt, Spanskt, Svenskt
Sökord: Fänkål
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 2 fänkålshuvud medelstora
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör till stekning
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 50 gram parmesanost finriven

Gör så här

  • Skiva fänkålen och vitlöken ganska tunt.
  • Fräs fänkål och vitlök i smör i en stekpanna på medelvärme så det börjar få lite färg.
  • Krydda med salt och nymalen svartpeppar.
  • Lägg upp på ett fat och riv parmesanost över.
  • Servera ljummen som ett tillbehör eller en sidorätt.
Bruschetta al pomodori
Skriv ut receptet
Bruschetta med tomat och basilika

Bruschetta al pomodori

Måltid: Antipasti, Förrätt
Kök: Italienskt
Sökord: bruschetta, Tomat
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 4-5 skivor gott bröd gärna surdegsbröd
  • 200 gram mogna småtomater
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 2 klyftor vitlök
  • olivolja
  • flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  • Skär skivor av brödet och dela dem på mitten
  • Rosta brödet i stekpannan eller i ugnen med några droppar olivolja på varje skiva.
  • Dela tomaterna i lagom bitar och strimla basilikabladen
  • Blanda tomat och basilika med lite olivolja i en bunke och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
  • Gnid de rostade brödskivorna på uppsidan, (den du lägger uppåt), med en färsk vitlöksklyfta (jag gillar att bara ha en svag vitlökssmak och är därför lite försiktig med vitlöken).
  • Lägg upp brödskivorna på ett fat och fördela tomat-basilkaröran.

 

Antipastitallrik i de italienska färgerna
Antipastitallrik i de italienska färgerna
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*