Små tomater röda -de sista i sitt slag

Små tomater röda -de sista i sitt slag
Små tomater röda -de sista i sitt slag

Nu sjunger sommarens tomatplanta i pallkragen på sista versen. Eller rättare sagt, det har den redan gjort för plantan är borta men de sista tomaterna ligger och mognar inomhus. Det är fascinerande att se hur bra de mognar och hur gröna tomater blir röda efter några dagar i rumstemperatur och med hjälp av några äpplen. Tomatplantan planterades lite sent i välgödslad jord och växte som om vore den dopad, hormonbehandlad och genmodifierad på en gång. Den blev över metern hög och har burit många kilo tomater. De flesta gröna dock. Jag trodde att det var kört när hösten började närma sig och att vi skulle få slänga alla de gröna tomaterna men skam den som ger sig. Vi plockade av tomaterna innan frosten kom och tog in dem för att mogna inomhus istället när de nu var så trögbedda att mogna utomhus i pallkragen. Vi har varje dag i flera veckors tid kunnat njuta av röda inomhusmognade tomater i sallader, på bruschetta och som det blir idag, i tomatsås. Det är jättekul och rekommenderas varmt men snart är de som sagt slut. Små tomater röda -de sista i sitt slag.

Låt tomaterna mogna tillsammans med ett par äpplen

Gröna tomater mognar bra inomhus och extra bra går det med hjälp av ett par äpplen. Äpplena avger etylengas som påskyndar mognaden hos tomaterna.

Ingen tomatdiskriminering

Misströsta inte om dina tomater mognar långsamt på plantorna i trädgården eller i växthuset. Även gröna tomater går att använda. Det finns många recept på grön tomatmarmelad, picklade gröna tomater och grön tomatchutney. Men missa inte att prova stekta gröna tomater, ”Fried Green Tomatoes” på originalspråket. Det är en mycket trevlig maträtt som härstammar från USA och som även är titeln till en välkänd amerikansk film.

Tomater är potater…

Tomaten är en potatisväxt i släktet solanum. Den bär frukter som i handeln kallas grönsaker men som egentligen är bär. Den härstammar precis som potatisen från Sydamerika och kom till Europa först på 1600-talet. På 1800-talet ansågs den av vissa vara ett afrodisiakum vilket är orsaken till att den ibland kallades ”pomme d’amour”. Världens tyngsta tomat vägde 4,377 kg och odlades 2019 i staden Clinton NY, USA, var annars…

Tomatsås -recept

Ingredienser

 • 1 kg mogna tomater
 • 1 gul lök, finhackad
 • 2 vitlöksklyftor, finhackade
 • 1/2 kruka färsk basilika, strimlad
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 tsk salt
 • nymalen svartpeppar
 • olivolja till stekning

Gör så här

 1. Skålla tomaterna.
 2. Skala, kärna ur och skär dem i bitar.
 3. Fräs gul lök och vitlök i en kastrull utan att det får färg.
 4. Fräs med tomatpurén en liten stund. Krydda med nymalen svartpeppar.
 5. Tillsätt tomater, salt och basilika.
 6. Låt koka minst 20-30 minuter, gärna mer. Eller tills den har önskad konsistens.
 7. Smaka av med eventuellt mera salt.

 

Små tomater röda -mognar

Små tomater röda -mognar

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*