Det är bra att få mat över från middagen. Då kan man göra goda smörrebröd nästa dag. Visst är det skönt att ha lite ”överbliven” mat i kylskåpet och veta att ett läckert smörrebröd bara är några minuter borta. Enligt min fru lagar jag alltid för mycket mat. Hon får det att låta som om det vore något dåligt. Jag ser det tvärtom. Det gör absolut ingenting att få mat över. Om man använder resterna vill säga. Dessutom riskerar man inte att ha för lite mat på bordet till gästerna eller familjen. Nej, fram för generös matlagning och dagen-efter-rester. Ett smörrebröd, eller två är en perfekt lunch eller kvällsmat. Särskilt om de ledsagas av en kall öl och i förekommande fall ”en lille en”. Idag blev det Smörrebröd med abborre på rostade grönsaker och min egen remouladsås. Och så en kall öl förstås.
Smörrebröd -ett danskt påfund
Smörrebröd är en matig macka på danskt vis. Men jag kallar mina matiga mackor smörrebröd så länge det går att hitta en brödskiva någonstans under pålägget. För mig behöver det inte vara ett grovt fullkornsbröd som danskarna oftast har utan jag använder ofta andra sorter. Det kan vara rostat, stekt eller bara som det är. Det beror på de övriga ingredienserna.
Smörrebröd med abborre på rostade grönsaker och remouladsås
Ingredienser
- bröd
- 2 filéer kall stekt abborrfilé
- rostad grönsakssallad
- remouladsås
- sallad gärna krispig
Gör så här
- Bred ut en klick remouladsås på varje brödskiva. och lägg på några salladsblad.
- Lägg på grönsakssalladen med abborrfilén ovanpå samt toppa med en rejäl klick remouladsås.
Övrigt
Rostad grönsakssallad
Ingredienser
- 200 gram padronepaprika delad på längden
- 1 gul paprika strimlad
- 1 röd paprika strimlad
- 1 fänkål tunt skivad
- 1 rödlök i små klyftor
- 1 zucchini i slantar som delas i kvartar
- 1 chili/spansk peppar fint slantad
- olivolja
- salt och nymalen svartpeppar
- gärna ett par timjankvistar om du har
Gör så här
- Blanda ingredienserna tillsammans med olivolja i en bunke.
- Rosta på 200°C i ugnen i 15-20 minuter. Rör runt ett par gånger under tiden.
Be the first to comment