Fyrtal i bröd från Redvägs Bageri -slår det mesta

Fyrtal i bröd från Redvägs Bageri -slår det mesta
Fyrtal i bröd från Redvägs Bageri -slår det mesta

Snacka om pinfärskt bröd. Jag fick vänta några minuter på att Redvägs Bageri skulle dyka upp vid utlämningen på Rekoringen i Herrljunga, men det var det värt. Brödet var fortfarande varmt när jag fick det och jag åkte omgående hem och provade alla fyra bröden. Jag har så länge jag kan minnas tyckt om gott bröd. Ofta fick jag som barn hembakt bröd som min mor eller min farmor hade bakat. Att få äta nybakt bröd medan det forfarande är ljummet är något som jag önskar att alla finge uppleva. Min farmor Anna bakade ofta bröd och ibland när hon hade gjort ett storbak så fick vi komma och hämta flera kassar med farmors brödkakor. Hon bodde en halvmil från oss och jag minns väl hur gott det doftade av brödet när vi åkte hem i vår lilla Fiat 600.

Redvägs bageri

Redvägs Bageri ligger nära Blidsberg drygt tre mil söder om Falköping. Redväg är en av de sju häraderna som ingår i Sjuhäradsbygden. Bageriet drivs av Sofia och Tobias Kjellman och man bakar bland annat surdegsbröd som går att beställa via närbelägna rekoringar. Jag smakade på deras goda bröd första gången vid Eldrimners mathantverksdag på Wrågården utanför Falköping i vintras. Som den brödälskare jag är så insåg jag redan då att de bakar riktigt gott bröd. Jag har hållit utkik efter dem i den nystartade rekoringen i Herrljunga och nu var det äntligen dags igen. Jag beställde fyra olika bröd via rekoringen på Facebook och i onsdags var det utlämning av beställda varor. De kom i sin lilla vita skåpbil och svängde in på torget lite försenade. Sofia och Tobias hade bakat in i det sista och bröden var fortfarande varma.

Gott bröd -på alla sätt

Självklart är alla bröden jättegoda att äta som de är bara med smör eller med ett gott pålägg. Jag har dock gett mig på att beskriva dem och tipsa om olika användningsområden nedan. Det sista av youghurtbrödet och Redvägs mörka skar jag i ett par centimeter stora bitar och rostade i stekpannan till krutonger som jag toppade min Caesarsallad med. Vid rostningen lockas nya härliga smaker fram och jag kan meddela att de här krutongerna inte var att leka med.

Frukt & frö

 • Brödtyp: Mörkt mustigt bröd med aprikoser, tranbär och flera olika fröer.
 • Doft, smak och konsistens: Ett mustigt bröd som doftar av aprikoserna och har en fruktig, lite nötig smak samt en härligt seg lite krispig kant.
 • Passar till: Jag använder det gärna som ett smakrikt kuvertbröd med ett vispat smör på

Timjan & Vitlöksbröd

 • Brödtyp: Ljust luftigt bröd smaksatt med timjan och vitlök.
 • Doft, smak och konsistens: Brödet är luftigt och mjukt. Det har en fin tilltalande, lagom framträdande, doft av timjan och man kan ana en svag syrlighet från vitlöken.
 • Passar till: Både konsistensen och smaksättningen gör att jag gärna använder det till fisk och skaldjur. Fisksoppa, räkor, havskräftor och musslor m.m.

Youghurtbröd

 • Brödtyp: Ljust luftigt bröd bakat med yoghurt från fjällkor.
 • Doft, smak och konsistens: Ett mjukt och luftigt bröd med en liten syrlighet av youghurten och en god knaprig kant.
 • Passar till: Ett riktigt bra soppbröd.

Redvägs mörka

 • Brödtyp: Mörkt, mustigt och luftigt.
 • Doft, smak och konsistens: Mörkt och mustigt men luftigt med en god lite seg kant.
 • Passar till: Perfekt till höstens grytor och vilträtter.

Länkar

Fyrtal i bröd från Redvägs Bageri -slår det mesta

Fyrtal i bröd från Redvägs Bageri -slår det mesta

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*