Sparris med hollandaisesås -en av årets höjdpunkter

Sparris med hollandaisesås -en av årets höjdpunkter
Sparris med hollandaisesås -en av årets höjdpunkter

Äntligen sparrisdags! I mitten av april brukar det vara dags för den första tyska sparrisen att dyka upp i butikerna. Så också i år, -trots allt. Spänstig fin sparris som är så pass färsk att den bara behöver kokas i 8-10 minuter. Härligt! Det är bara att skala och koka. Jag tänker varje år att jag borde köpa en sparrisgryta men kan inte förmå min kropp att köpa en särskild gryta för några få sparriskok varje år. Min vanliga 5-liters gryta duger gott. Sparrisen brukar inte vara så lång att den inte får plats efter några centimeters snoppning av den grova ändan. Sparris med hollandaisesås -en av årets höjdpunkter.

Sparrisgryta -behövs det?

Som jag sade är det svårt, i alla för mig, att motivera en särskild sparrisgryta. Fördelen med en sådan är att sparrisen kokas stående och att knopparna som är känsliga är ovanför vattennivån och därmed endast ångkokas. Överkurs? Förmodligen, men det ligger säkert något i det. Men om du inte har någon tillräckligt vid gryta att koka sparrisen i kan du med fördel använda en stekpanna. Då lär till och med de längsta sparrisarna få plats.

Tysk eller svensk sparris?

I min bok finns det inget konkurrensförhållande mellan tysk och svensk sparris. Jag skall ju äta den, inte tala med den. Tysk sparris är tidigare så den äter vi i april. Den svenska kommer i början av maj och då äter vi den.

Vit sparris med hollandaisesås -den godaste någonsin
Skriv ut receptet

kokt vit sparris

Måltid: Förrätt
Kök: Frankrike, Tyskland
Sökord: Sparris
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 8-12 st vit sparris (beroende på storlek)
  • salt

Gör så här

  • Koka upp saltat vatten en kastrull som är tillräcklig stor för sparrisen.
  • Skala sparrisen försiktigt.
  • Lägg sparrisen i det kokande vattnet. De tjockaste först.
  • Låt sparrisen koka försiktigt i 5-15 minuter och känn efter med en vass knivspets tvärs fibrerna om de är klara. Koktiden är beroende på hur nyskördad och hur stor den är.
  • Häll av vattnet av den färdigkokta sparrisen och servera omedelbart.

Övrigt

Servera gärna den kokta sparrisen med hollandaisesås eller en god vinägrette samt ett gott pannrostat surdegsbröd. 
Skriv ut receptet

Hollandaisesås

Måltid: Sås
Kök: Frankrike
Sökord: Hollandaisesås
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 4 st äggulor
  • 250 gram Smör
  • 3 msk vatten
  • 1-2 msk nypressad citronjuice
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

  • Smält smöret i en kastrull och låt det svalna tills det inte är mer än ljummet.
  • Förbered en kastrull med vatten till vattenbad. (ca 75 °C)
  • Vispa ihop äggulorna, vattnet och 1 msk pressad citron i en metallbunke eller kastrull.
  • Ställ bunken i vattenbadet och häll i det smälta smöret sakta under ständig vispning. (Ofta läser man i recept att den vita bottensatsen inte skall tas med, men jag brukar vispa i alltihop, vilket gör såsen lite lättare)
  • Värm under omrörning tills såsen tjocknar något men låt den inte bli för varm för då riskerar den att skära sig. (max 55-60 °C)
  • Smaka av med salt och nymalen vitpeppar samt eventuellt mera pressad citron.

Övrigt

Om du skall äta såsen till smakrika rätter kan det vara gott att krydda upp den med lite cayennepeppar.
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*