Stekt fläsk med löksås -klassisk husmanskost

Stekt fläsk med löksås -klassisk husmanskost
Stekt fläsk med löksås -klassisk husmanskost

Visst låter stekt fläsk med löksås gott? Det har gamla anor och räknas definitivt till den klassiska svenska husmanskosten. Just fläsk är ofta förekommande i vår matlagningstradition och det är kanske inte så konstigt. Grisar har under tusentals år varit ett av de vanligaste husdjuren och har därför blivit en central del av vår matkultur. Stekt fläsk med löksås -klassisk husmanskost.

Stekt fläsk till bruna bönor

Rimmat stekt sidfläsk minns jag från min barndom. När morsan stekte fläsket så fick jag en bit med svål att hålla i handen och knapra på. Det var salt och gott. Hemma hos oss åt vi oftast det stekta fläsket till bruna bönor vilket fortfarande är en favorit. Min fru Lena är nästan opassande förtjust i just bruna bönor med fläsk och hon envisas med att blanda fläskflott från stekpannan med bönorna på tallriken. Snacka om LCHF. Samtidigt försöker hon undvika att äta fläskkött. Men det gäller tydligen inte stekt fläsk med bruna bönor…

Fläsk eller bacon?

Jag skulle tro att stekfläsk de senaste decennierna har tappat mark till bacon. Gissningsvis som följd av den alltmer industrialiserade livsmedelsproduktionen och våra amerikaniserade matvanor.

Det är skillnad på fläsk och fläsk

Jag handlar gärna mina råvaror från lokala producenter och ett sätt är att beställa via REKO-ringar på Facebook. Varannan onsdag kan jag hämta det jag har beställt på torget. GP-Farm eller Bondfrun som de heter i REKO-sammanhang är en grisproducent i Tråvad på varaslätten. De säljer allt från styckdetaljer till charkvaror och färs av toppkvalitet.

Stekt fläsk med löksås -klassisk husmanskost

Stekt fläsk med löksås -klassisk husmanskost
Skriv ut receptet

Stekt fläsk med löksås

Måltid: Huvudrätt
Kök: Svenskt
Sökord: Fläsk, Löksås
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 400 gram rimmat stekfläsk
  • 500 gram fast potatis

Löksås

  • 3 gula lökar
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 oxbuljongtärning
  • smör till stekning
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

  • Skala och sätt potatisen på kokning.

Löksås

  • Skiva löken och stek den mjuk i smöret
  • Pudra över mjölet och blanda
  • Häll på mjölk och grädde samt smula i buljongtärningen
  • Låt såsen sjuda i ca tio minuter. Späd med mjölk om den blir för tjock.
  • Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

Stekt fläsk

  • Stek fläsket på ganska låg värme i omgångar i en stekpanna. Lägg över på ett fat allteftersom och täck för att hålla det varmt.

Övrigt

Serveras gärna med en god öl till.
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*