Visst är fredag en härlig dag? Man är lite sliten efter arbetsveckan så det skall bli skönt att koppla av och unna sig lite fredagsmys. Jag tycker att just fredagen är en dag då det passar perfekt med någonting lättlagat som även är jättegott. Ikväll blir det några antipasti och en flaska vin på balkongen tillsammans med Lena. Antipasti till fredagsmyset -Lättlagat och gott.
Jag satsar på burrata med rostade valnötter, bresaola med rostade pinjenötter och bruschetta med hackade tomater på ett gott surdegsbröd som jag grillar. Tomaterna serveras i en bytta med ett par vitlöksklyftor vid sidan om så att man kan gnida det grillade brödet själv till angenäm stryka och smak, innan man lägger på en sked av tomaterna.
När det gäller vinvalet så är det som vanligt dagsformen och vädret som får avgöra. Idag är det 28 grader varmt så det lutar åt ett svalt rosévin. Italienarna dricker ofta vitt vin till antipastin eftersom det anses få fart på snålvattnet och förbereda för kommande rätter. Drick det du tycker om. Alla tre rätterna passar bra till vitt, rött, rosé eller bubbel.
-Buon appetito.
-
Recept för 2-3 personer
Burrata med rostade valnötter, basilika och tomat
- 2 st burrata
- 25 g valnötter
- 4-5 körsbärstomater
- några färska basilikablad
- Olivolja
Gör så här
- Hacka och rosta valnötterna.
- Dela tomaterna och strimla basilikabladen.
- Lägg upp burratan på ett fat, öppna dem med ett snitt i varje.
- Strö över valnötter, basilikan och tomaterna.
- Ringla över lite olivolja.
Bresaola med rostade pinjenötter
- 100 g skivad bresaola
- 20 g pinjenötter
- några basilikablad
- Olivolja
Gör så här
- Rosta pinjenötterna
- Dela bresaolaskivorna på mitten och lägg upp dem snyggt på ett fat.
- Strö över pinjenötterna och dekorera med ett par basilikablad.
- Ringla över lite olivolja.
Bruschetta med tomat och basilika
- 150 g körsbärstomater
- 10-15 färska basilikablad
- 2-3 vitlöksklyftor
- Svartpeppar, salt
- Olivolja
Gör så här
- Dela tomaterna i ”lagom stora bitar”.
- Strimla basilikabladen.
- Blanda i en bunke.
- Häll på 0,5-1 dl olivolja och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Skala vitlöksklyftorna.
- Servera direkt ur bunken med vitlöksklyftorna vid sidan om.
Grillat surdegsbröd
- Surdegsbröd
Gör så här
- Skiva surdegsbrödet och dela i ”lagom stora bitar”
- Grilla skivorna så att de får en spröd yta men fortfarande är lite mjuka inuti.
- Servera i en brödkorg till alla rätterna.
Bli först med att kommentera