Langlois Brut -Crémant de Loire

Langlois Brut -Cremant de Loire
Langlois Brut -Cremant de Loire

Högtryck på gång! -Att det är både läskande och gott med ett glas bubbel i skuggan under parasollen är inte direkt någon nyhet. Jag får dock en känsla av att det har blivit trendigt och rätt att läska sig med något bubblande, istället för stilla vitt eller en en öl. Rosévin är naturligtvis också en storsäljare så här års men som sagt jag har en, statistiskt dåligt underbyggd, känsla av att bubbel ökar. Crémant, som ofta är mycket prisvärt, har kommit i skymundan och de senaste åren har Prosecco och i viss mån Cava varit de givna alternativen till Champagne. Jag provar därför några “crémanter” framöver och idag gäller det Langlois Brut -Crémant de Loire.

Crémant är en i första hand fransk beteckning på mousserande vin som produceras på samma sätt som Champagne, Methodé Traditionnelle. Crémant kan produceras i till exempel Alsace, Bourgogne, Jura, Limoux och Loire. Det som skiljer Crémant från Champagne är i första hand druvsorterna och lagringstiden.

Utseende, doft & smak

Vinet har en mycket ljust gul färg och små fina bubblor. Doften har toner av gula äpplen, mineral, lite citrus och en aning rostat bröd. Smaken är ganska lätt med en bra syra och åppligheten påminner, på ett nostalgiskt sätt, om de svenska klassikerna Guldus och Pommac.

Användningsområde

Jag dricker den gärna som aperitif eller till lätta fisk, och skaldjursrätter.

 Vinfakta – Langlois Brut

  • Årgång: NV
  • Druvor: 60% Chenin blanc, 20% Chardonnay, 20% Cabernet Franc.
  • Pris: 139 kr
  • Artnr: 7404
  • Volym : 750 ml
  • Förslutning: Naturkork
  • Alkohol: 12,5%
  • Restsocker: 12 gram/liter
  • Lagring: 36 månader på jästfällningen
  • Ursprung: Frankrike, Loire
  • Producent: Langlois-Chateau
  • Importör: Arvid Nordquist Vin och Sprithandel

Langlois Brut -Cremant de Loire

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin
Annons

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*