Vinduellen bubbel -Cava vs Prosecco

Vinduellen bubbel -Cava vs Prosecco

Nu bubblar det igen! Det är, inte minst med tanke på det stundande jul-, och nyårsfirandet, högsäsong för bubblande viner. Särskilt till nyår är vi ju vana vid att det bubblas både till höger och vänster. Obs, ingen politisk koppling även om jag tror att påståendet gäller både för röda och för blå. Däremot har vi helt andra traditioner vad gäller jul, julfirande och julbord. Där är det fortfarande öl och brännvin som gäller. Det grundar sig i vårt gamla bondesamhälle och det är naturligtvis inget fel i det men nu är det dags för en utmaning. Vinduellen bubbel -Cava vs Prosecco.

Traditioner

Traditioner är till för att upprätthållas men med måtta tycker jag. Om vi bara behåller gamla traditioner och inte skapar några nya så skulle det nog bli ganska enahanda till slut. Jag tror att bubblande drycker både på och bredvid julbordet skulle vara ett bra komplement och alternativ till öl/sprit-traditionen. Det är som någon uttryckte det ”lätt att fyllna till när man sitter i flera timmar och snapsar”. Jag föreslår alltså mera bubbel och mindre brännvin till julmaten i år. Vilket bubbel skall man då välja?

Vinduellen bubbel -Cava vs Prosecco

I den spanska ringhörnan hittar vi från Requena och Valencia “Alvaroni Cava Reserva Brut. I den italienska ringhörnan, Venetos och Trevisos stolthet, “Mionetto Prosecco Brut. Båda duellerar i 89-kronorsklassen och är efternamnet ”brut” till trots inte släkt. Alvaroni har laddat upp för det här mötet med traditionell metod i en mörk källare under 15 månader och Mionetto har charmat till sig, och sedan stålsatt sig i över 18 månader. Låt duellen börja…

Rond 1

Alvaroni är ljust gyllengul har en fin mousse som den blekt gula Mionetton har svårt att möta.

Rond 2

Mionetto med sin örtiga äpplighet och citrustouch har en ganska typiskt proseccodoft. Alvaroni däremot har en klassisk jordnära stil med persikor, mineral, rostat bröd och en svag petrolueumdoft.

Rond 3

Båda två är fräscha men Alvaroni har bättre mousse. Smakmässigt går Mionettin åt citrus och äpplehållet medan Alvaronin har en jordig ton med mandelvibbar.

Och vinnaren är…

Båda vinerna är mycket prisvärda om än inte helt representativa för sina sina respektive ursprung. Alvaroni Cava är gjord på 50/50 Chardonnay och Macabeo vilket, i mitt tycke, är en onödig förfranskning eftersom Cava behöver inte på något sätt behöver försöka efterlikna Champagne. Den är inte producerad i Penedès som 90% av all Cava och är även i det fallet något av en outsider. Mionetto är en ”brut” och därmed lite torrare än många andra populära prosecco som är ”extra dry”, vilket låter torrare men är sötare. Att utse en vinnare är inte helt enkelt men trots allt vinner Alvaroni knappt på poäng med en större räckvidd och ett fint fotarbete.

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*