Pizzadegen gör du bäst själv -lätt som en plätt

Pizzadegen gör du bäst själv -lätt som en plätt
Pizzadegen gör du bäst själv -lätt som en plätt

Gör din egen pizzadeg. Det är lätt som en plätt och blir klart mycket bättre, och mer tillfredställande, än att köpa färdig deg. Om du är riktigt smart så gör du lite mera pizzadeg än du behöver och fryser in ett par “pizzadegsbullar” för framtida behov. På så sätt behöver du inte göra ny deg varje gång du blir sugen på pizza. Pizzadegen gör du bäst själv -lätt som en plätt.

Att välja mjöl

Vilket mjöl du vill använda är upp till dig. Vetemjöl, vetemjöl special eller durumvetemjöl är de vanligaste mjölsorterna som brukar användas. De har lite olika egenskaper och förmodligen får du olika svar på vilket som är att föredra beroende på vem du frågar. Det funkar säkert bra med vilket som men jag har valt att i mitt recept använda hälften vanligt vetemjöl och hälften durumvetemjöl. Jag har fåt för mig att pizzorna blir lite frasigare med duruvetemjöl. Durumvete har en högre proteinhalt än vanligt vetemjöl och odlas bara på några få ställen i Sverige. Det är främst på Gotland och på Ven som du hittar svenska durumveteodlingar.

Pizzadegen gör du bäst själv -lätt som en plätt

Pizzadegen har jäst klart
Skriv ut receptet

Pizzadeg

Måltid: Förrätt, Huvudrätt
Kök: Italienskt
Sökord: pizza, pizzadeg
Portioner: 4 pizzor
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 50 gram färsk jäst
  • vetemjöl till utbakning

Gör så här

  • Värm vattnet till 37°C i en bunke, smula i jästen, tillsätt salt och olivolja.
  • Rör till jästen har löst sig.
  • Rör i mjölet och knåda med händerna tills degen är smidig. Låt den sedan vila under en handduk i 5 minuter.
  • Knåda degen på ett bakbord i ca 10 minuter.
  • Dela degen i fyra bullar som du knådar ihop och låter jäsa på en lätt mjölad handduk i minst 30 minuter. Täck med en aningen fuktad handduk.

Övrigt

Degen räcker till fyra pizzor och går utmärkt att frysa.

Länkar

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*