Är Husmoderns köksalmanack 1953 pensionmässig?

Husmoderns köksalmanack 1953
Husmoderns köksalmanack 1953

Den som föddes 1953 är 65 år i år, och har därmed uppnått pensionsåldern. Visserligen kan man gå i pension från och med 61 års ålder men många väljer att fortsätta arbeta långt efter 65-årsdagen. Frågan är då om Husmoderns köksalmanack 1953 är pensionsmässig? Det är den definitivt. Det är ett spännande tidsdokument men recept, artiklar och annonser hör till en annan tidsålder. Jag tror dock inte att behovet av tips och råd i köket och hemmet har minskat. Snarare tvärt om. Förmodligen har ungdomar aldrig fått så lite undervisning i hushållskunskap som idag. De har visserligen några timmar hemkunskap per termin i grundskolan men det räcker inte långt. Jag hoppas, och kanske till viss del tror, att de unga idag istället inhämtar sin kunskap från modernare kanaler.

Nya kanaler för kunskap

På 1950-talet var många kvinnor hemmafruar och lärde sina barn hur hemmet skall skötas precis som de hade fått lära sig av sina mödrar. Idag har tips och råd flyttat ut på internet, in i våra mobiltelefoner och har blivit tillgängligt för alla och envar. Det är matlagningsprogram på TV snart sagt varje dag. Har då Husmoderns köksalmanack som företeelse blivit pensionsmässig? Till namnet är det naturligtvis så, men förhoppningsvis inte innehållsmässigt. Köksalmanackan finns fortfarande att köpa. Tyvärr bara i tryckt utgåva. Jag har inte lyckats hitta den som e-bok. Målgruppen för boken är förmodligen de som inte är att räkna som ungdomar längre, och som kanske dessutom har köpt köksalmanackan tidigare. Det kan vara ett misstag av förläggaren. Den borde naturligtvis även finnas som app till mobiltelefonen, men inte heller någon sådan har jag hittat.

Tidens melodi

Appar med recept finns det däremot gott om på alla tänkbara språk. Jag gissar att det är den vägen som vi kommer att gå. Tips och råd för kök och hem hittar vi på internet och det vare sig vi är unga eller gamla. Dagens pensionärer, eller jag i alla fall de som har åldern inne att vara det, är storförbrukare av surftid. Vi söker allt oftare svaren på våra frågor i iPaden än i Nordisk familjebok eller Husmoderns köksalmanack.

 

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*