Gnocchipytt med kyckling och halloumi -enkelt & gott

Gnocchipytt med kyckling och halloumi -enkelt & gott
Gnocchipytt med kyckling och halloumi -enkelt & gott

 

En god pytt-i-panna är alltid gott. Det finns inget egentligt recept på en pytt-i-panna eftersom själva idén är att använda det man har tillgängligt. Förr om åren var det vanligt att man hade några överblivna kalla kokta potatisar i kylen. De var ju perfekta till en pytt-i-panna. Nuförtiden så är det inte så ofta vi äter kokt potatis och således blir det heller ingen kokt potatis att steka upp i en pytt. Nu har jag hittat lösningen. Köp färdig gnocchi i affären. De finns färska på påse och har ganska långt hållbarhet. Jag har inte hunnit prova att frysa dem för att se hur de klarar det men det kommer i ett blogginlägg längre fram. Det är alltid tillfredsställande att ta vara på det som finns i kylen. Idag blev det gnocchipytt med kyckling och halloumi -enkelt & gott.

Vad passar i pytten?

Nästan allting skulle jag vilja säga. Lite slarvigt uttryckt naturligtvis men i stort sett sant. Det finns en viktigt regel att hålla sig till. Allting skall vara fräscht. Om inte ingredienserna är goda så blir inte pytten god. Jag är inte förtjust i ”hänt i veckan-pytt” där lite av varje ingår och har själv råkat ut för att en och samma pytt innehöll flera olika korvar, kassler, stenhårda nöttärningar och stekfläsk. Det var inte ”hänt i veckan” utan snarare ”hvar fjortonde dag”…

Pytt på gränsen

Jag skulle för ett par år sedan äta lunch på en golfrestaurang och den dagen stod pytt-i-panna och stekt fisk på menyn. När jag stod i kön till buffén såg jag en man stå och lägga på ett berg med pytt-i-panna på tallriken för att sedan gå mot bordet för att sätta sig. Plötsligt ångrade han sig, stannade han upp mitt i steget och vände tillbaka mot buffén där han toppade pyttberget med två panerade fiskfiléer.  Husmanskost ”surf & turf” skulle man kunna säga.

Här är mitt kylskåp

Jag brukar få gliringar från min kompis Sven för mitt uttryck ”hittade i kylen”. Han tycker att jag borde ha bättre ordning för att slippa bli förvånad när jag ”hittar något kylen”. Nå, idag ”hittade jag” ett par kycklingfiléer som behövde tillagning, en påse gnocchi där datumet gick ut igår och en halloumiost som skulle ha klarat sig länge än. Till dessa ”hittade” ingredienser adderade jag en gul lök, det sista på romansalladshuvud samt några minitomater. Det fick bli en gnocchipytt med kyckling och halloumi alltså -supergott.

Två recept i ett

Egentligen så är receptet nedan även ett recept på en vegetarisk pytt. Allt som behövs är att ta bort kycklingen och lägga till lite mera halloumi. Då blir det en snabb och enkel gnocchipytt med halloumi. Bra vad?

Gnocchipytt med kyckling och halloumi -enkelt & gott
Skriv ut receptet

Gnocchipytt med kyckling och halloumi

Måltid: Huvudrätt
Kök: Svenskt
Sökord: gnocchi, Halloumi, kycklingfilé
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

 • 500 gram gnocchi de patate
 • 200 gram kycklingfilé skuren i bitar -byt ut mot halloumi för vegopytt
 • 200 gram halloumiost skuren i bitar
 • 1 gul lök, hackad
 • 0,25 romansalladshuvud, strimlad -eller annan sallad, eller strimlad spetskål
 • 10 minitomater, delade
 • olivolja till stekning
 • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

 • Stek kycklingen tills den har fått fin färg. Salta lätt och dra över några tag med pepparkvarnen under stekningen. Lägg åt sidan på ett fat med folie över för att hålla värmen.
 • Stek halloumin i olivolja till den får färg. Lägg över på kycklingfatet.
 • Stek gnocchin i olivolja några minuter tillsätt löken och stek tills den börjar få färg.
 • Tillsätt den stekta kycklingen och halloumin. Låt alltihop steka ihop på låg värme ett par minuter. Kolla så att kycklingen är genomstekt.
 • Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. (Tänk på att halloumin bidrar med sälta)
 • Tillsätt tomater och sallad vänd ihop och servera.

Övrigt

Ställ fram ”pytten-i-pannan” på bordet och serveras gärna med ett gott öl eller ett fruktigt rödvin. 

Gnocchipytt med kyckling och halloumiGnocchipytt med kyckling och halloumi

Länkar

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg

*