Mission de Picpus -en härlig Malbec från Cahors

Mission de Picpus -en härlig Malbec från Cahors

Vinerna från Cahors AOC i sydvästra Frankrike är ofta mörka och sträva. De är gjorda på minst 70% av druvsorten Malbec som här kallas Auxerrois. Vindistriktet fick sin AOC-status så sent som 1971 men det har odlats vin i Cahors i över 2000 år. Vinodlingarna som ligger utmed floden Lot har under historiens gång fått kämpa för att nätt och jämt överleva krig, vinlus och frostangrepp. Vinet från Cahors var redan under medeltiden känt som ”le vin noir -det svarta vinet” på grund av sin mörka, täta färg. Mission de Picpus -en härlig Malbec från Cahors.

Malbec

Malbec är den vanligaste druvsorten i Cahors. Den kompletteras med Tannat, och Merlot och ger kraftiga, mörka, tanninrika viner. Den odlas i Bordeaux, Cahors och Loiredalen och har som vanligt bland druvsorter olika namn beroende på var den växer. I Cahors kallas den Auxerrois och i Loire Côt. Druvsorten Malbec kommer alltså från Frankrike men den har blivit något av en nationaldruva i Argentina där det är den mest odlade druvsorten och odlas på tio gånger så stor areal som i Frankrike. I Argentina görs det fruktiga, saftiga, lättdruckna viner på Malbec medan vinerna från Cahors i Frankrike på samma druva är mörka och sträva med framträdande mörka bär och lakrits.

Mission de Picpus -en härlig Malbec från Cahors

Mission de Picpus -en härlig Malbec från Cahors

Mission de Picpus

mat/vin: vinprovning
Ursprung: Frankrike
Sökord: Cahors, Malbec, Rödvin

Om drycken

  • årgång: 2016
  • druvor: 100% Malbec
  • pris: 119 kr
  • artnr: 73402
  • volym: 750 ml
  • förslutning: naturkork
  • alkoholhalt: 13,5%
  • Sockerhalt: <4 gram/liter
  • ursprung: Frankrike, Cahors
  • producent: Château Saint-Didier Parnac
  • importör: Altia Sweden

Provningsnoteringar

Utseende

  • Mörkt, tät röd färg.

Doft

  • Rund fyllig lite animalisk doft med mörka mogna bär, örter, brygghus och lakrits.

Smak

  • Fylligt, generöst med mörka körsbär och en härlig strävhet. mogna svarta vinbär i eftersmaken.

Passar till

  • Det här vinet passar utmärkt till kötträtter med gräddiga såser, grytor och vällagrade ostar.

Övrigt

Druvorna kommer från Cahors och har vuxit i kalkrik lerjord. Efter skörden macererar druvorna i musten 25-30 dagar. Därefter lagras vinet i rostfria ståltankar, i cementtankar och en liten del får vila i fat av fransk ek.

Länkar

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

4 from 1 vote (1 rating without comment)

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*