Goda ostar och ett glas Tavel på balkongen

Goda ostar är tidlöst. Oberoende av mattrender och säsong är alltid goda ostar uppskattat. Antingen serverar du en hel måltid bestående av ostar, frukt, grönsaker och kanske lite charkuterier. Eller så serverar du en liten ostbricka till fördrinken, eller som förrätt, eller som mellanrätt, eller som min kompis Sven säger ”en bit ost slår de flesta efterrätter”. Kort sagt ost funkar alltid. Nu senast blev det goda ostar och ett glas Tavel på balkongen hemma hos oss.

Ät ostarna i smakordning

När det serveras flera ostar kan det vara klokt att äta dem i smakordning. De mildaste först och de starkaste sist. Värt att tänka på är även att ostarna inte bör stå på bordet i solen eller i höga temperaturer längre än nödvändigt. I övrigt är det bara att hugga in. Ät av alla ostarna som serveras eller välj ut några favoriter.

Att dricka till osten

När det gäller dryckesvalet så är ostar olika i smak och konsistens och därmed kan även dryckesvalet kan variera stort. Delvis också beroende på säsong. Låt ditt sunda förnuft få råda. Lättare viner till milda ostar och kraftfullare viner till smakrika och starka ostar.  Om du inte vill dricka vin till ostarna så går det naturligtvis bra med öl, vatten eller varför inte en färskpressad äppelmust. Drick det du tycker om och anpassa ditt ostval därefter. Oftast brukar vinerna vara vita eller röda till osten men jag lovar att en god, sval Tavel rosé passar bra till ostarna på balkongen en ljummen sommarkväll.

Goda ostar och ett glas Tavel på balkongen -ett förslag

Skriv ut receptet
Det här är ett förslag till en enkel men god ostbricka som passar i många sammanhang. Lägg till och dra ifrån efter tycke och smak. Drick det du tycker om till ostarna.

Ostbricka -förslag

Måltid: Dessert, Drinktilltugg, Förrätt, Huvudrätt
Kök: Franskt
Sökord: Ädelost, Ostbricka
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

Gör så här

  • Lägg ostarna på ett fat och låt dem stå i rumstemeperatur någon halvtimma innan servering.
  • Klyfta päronet alldeles innan serveringen så att det inte hinner oxidera.
RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg

*