Det är sällan som man känner sig så skönt och lagom mätt som när man har ätit en riktigt god fiskgratäng. Om den sedan är lagad på rödtunga så är det så gott som fullbordat. Att just rödtungan hör till mina absoluta favoritfiskar har jag aldrig gjort någon hemlighet av. Det är en fantastisk god och användbar fisk som passar lika bra i gratängen som stekt hel eller i filé. Rödtungsfiléer, en vitvinssås med chablisvin, Lenas kungliga potatismos, kompletterat med ett ägg och riven parmesan samt toppad med de sista av sommarens kantareller. Det är vad jag kallar en fiskgratäng. Gratinerad rödtunga med chablissås kantareller och parmesanmos -det du!
Rödtunga från fiskbilen
Hos oss i Herrljunga handlar man färsk fisk i första hand från fiskbilen på torsdagar. Varje torsdag står den på ”Röda torget” framför kommunalhuset mellan 12-18. Den är ganska välsorterad och om det är något speciellt man suktar efter så går det att ringa ett par dagar i förväg och beställa. I kön till fiskbilen ”slängs det käft” och småpratas om dittens och dattens. Vanligtvis vill säga. Nu i coronatider blir det inte lika mycket språkat i kön eftersom avstånden mellan de köande inte inbjuder till det. Den sociala distanseringen kräver att man höjer rösten och det blir mera som att man pratar med alla hela tiden.
Gratinerad rödtunga med chablissås, kantareller och parmesanmos
Ingredienser
Parmesanmos
- 1 kg mjölig potatis gärna King Edward
- 2-3 dl mjölk
- 25 gram smör
- 1 ägg
- 2 msk olivolja
- 1,5 dl finriven parmesanost
- salt och nymalen svartpeppar
Chablissås
- 2 dl chablisvin (eller annat torrt vitt vin)
- 1 tärning fiskbuljong
- 2 dl vatten
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk vetemjöl
- 30 gram smör
- salt och nymalen svartpeppar
Fisk & svamp
- 800 gram rödtungsfiléer (kolla noga efter ben och byxa filéerna vid behov)
- 0,5 liter kantareller
- smör till stekning
Gör så här
Parmesanmos
- Skala och koka potatisen i saltat vatten.
- Slå av vattnet av potatisen.
- Värm mjölken.
- Krossa potatisen i kastrullen, med hjälp av elvisp.
- Klicka i smöret samt salta och peppra lätt.
- Tillsätt nästan all mjölk.
- Vispa moset i kastrullen med elvispen.
- Rör i ägg, olivolja och parmesanost.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Späd ev med det sista av mjölken om det behövs.
Sätt ugnen på 200°C.
Chablissås
- Smält smöret i en kastrull och vispa i vetemjölet.
- Vispa i vin, vatten, grädde och smula i buljongtärningen.
- Låt koka några minuter.
Fisk & svamp
- Kolla rödtungsfiléerna noga efter ben och byxa dem vid behov.
- Stek kantarellerna lätt i smör.
Montera gratängen
- Salta lätt på rödtungsfiléerna och lägg dem deubbelvikta i en smord ugnsform.
- Häll på sås så att det precis täcker fisken.
- Spritsa moset utmed kanten på formen (om inte allt går åt så kan du spara det)
- Fyll på med sås i mitten och toppa med de stekta kantarellerna.
- Grädda i ugnen i 20-25 minuter tills moset har fått lite färg.
Be the first to comment