Stekt abborrfilé med löjrom och kantareller -Västergötland levererar

Stekt abborrfile med vänerlöjröm och trattkantareller
Stekt abborrfile med vänerlöjröm och trattkantareller

För några veckor sedan ringde min gode vän Sven från bilen och undrade om jag ville ha något från Spiken vid Vänern dit han var på väg. Jag brukar köpa min löjrom i Spiken och Sven likaså. Nu föll det sig så att jag nyss hade inhandlat ett kilo av årets löjrom så det behövde jag inte mera av just nu. Behövde och behövde förresten, när det gäller löjrom är det även en monetär fråga för löjrom är ju som bekant inte gratis. Vad jag däremot gärna ville ha var några abborrfiléer. De var slut förra gången jag besökte Spiken. Jag bad Sven att kolla om han kunde få tag på några fina filéer till mig. En bidragande orsak till att var sugen på abborre var att jag nyss sett ett inspirerande recept av Johan Jureskogköket.se. med stekt abborrfilé med löjrom och kantareller -Västergötland levererar

Sven fixade fisken

Ett par timmar senare ringde det på dörren och där stod Sven med en leverans av färska abborrfiléer. Visst blir man glad både av goda vänner och goda abborrar. Middagen var fixad. Det skulle bli stekt abborrfilé med löjrom och kantareller.

Det var minsann inga tusenbröder

När jag var barn så fiskade jag ofta abborre i Jämnesjön och de andra sjöarna häromkring. Oftast var det tusenbröder som nappade. Tusenbröder kallas abborrar som på grund av för tät population sällan blir större än 10-12 centimeter. Barndomens tusenbröder försökte vi ibland grilla över öppen eld eller i foliepaket men de blev aldrig någon smaksensation utan åts eller pillades med mest för sakens skull. Abborrarna från Spiken håller däremot precis lagom storlek och bör ha varit 20-25 cm långa i levande livet.

Stekt abborrfilé med löjrom och kantareller -Västergötland levererar

Stekt abborre med löjrom från Spiken vid Vänern och kantareller från Hackebergsskogen. Snacka om svensk mat i toppklass. Spiken är Sveriges största insjöfiskeläge och ligger längst ut på Kållandsö på Vänerns sydsida. Här har det fiskats i hundratals år och sedan 1960-talet bereds här även Vänerlöjrom av hög kvalitet. Hackebergsskogen är en skog alldeles norr om Herrljunga där jag bor. Där finns mycket svamp och många svampplockare som bland annat plockar skogens guld, de gula kantarellerna.

Stekt abborrfile med vänerlöjröm och trattkantareller
Skriv ut receptet

Stekt abborrfile med löjrom och kantareller

Måltid: Fisk, Huvudrätt
Kök: Svenskt
Sökord: abborre, kantareller, löjrom
Portioner: 4
Författare: Torbjörns Tips

Ingredienser

  • 500 gram byxade abborrfiléer
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 citron saften av
  • 250 gram kantareller
  • 50-75 gram löjrom
  • 5 dl grädde
  • 3 msk hackad gräslök
  • 1 dl färsk dill, vippor
  • smör och olivolja till stekning
  • salt
  • vetemjöl
  • 800 gram fast potatis

Gör så här

  • Byxa abborrfiléerna
    Abborrfiléer -byxning pågår
  • Koka potatisen (gärna med dillstjälkarna)
    Potatisen kokar
  • Smörstek kantarellerna och ställ dem åt sidan. (lägg på ett lock eller folie för värmen)
    Stekta kantareller
  • Salta försiktigt på abborrfiléerna och mjöla dem.
  • Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna och lägg i de mjölade filéerna.
    Mjölade abborrfiléer
  • Stek de mjölade filéerna gyllenbruna och vänd dem.
    Abborre i stekpannan
  • Lägg i den hackade löken samt häll över citronjuice och grädde
  • Strö över gräslöken.
  • Lägg upp på snygga tallrikar, klicka löjrom på och garnera med dillvippor.
    Stekt abborrfile med löjrom och kantareller
  • Servera omedelbart med kokt potatis.

Övrigt

Det här är så svensk en maträtt kan bli och därför passar det självklart med en god öl till. Vill du dricka vin så föreslår jag en Sancerre eller en Riesling av gott märke.
Stekt abborrfile med löjrom och kantareller
Stekt abborrfilé med löjrom och kantareller

Flera recept med abborre

 

 

RSS
Följ via E-mail
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
LINKEDIN
Bloglovin

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

Betyg





*